ProGay geschokt over aanval op eigen bestuurslid

GayPride-organisator ProGay is geschokt over het homofobe geweldsincident dat haar bestuurslid Hugo Braakhuis en een vriend van hem is overkomen. In de vroege ochtend van donderdag namen Braakhuis en de vriend op het Rembrandtplein in Amsterdam afscheid van elkaar met een kus. Precies op dat moment liep er een groepje jongeren voorbij die 'kankerhomo' riepen. De vriend van Braakhuis riep vervolgens 'Wat wil je van me'. Dat was voldoende aanleiding voor één van de jongens om op deze vriend af te stappen, hem een stomp in het gezicht te geven en tegen de grond te werken. Daarop begonnen ook een aantal andere jongens op deze vriend in te schoppen. Braakhuis liep op de jongens af en kreeg daarbij eveneens een klap te verwerken. Op datzelfde moment arriveerde de politie die vier van de jongens kon inrekenen. Een aantal andere daders is nog voortvluchtig.

 
'Wij zijn ontdaan door dit incident. De laatste tijd leek het wat rustiger met homofoob geweld in het uitgaansgebied. Ook door intensieve surveillance van de politie en zero-tolerance beleid waar de homobeweging om gevraagd heeft', aldus ProGay-voorzitter Frank van Dalen. 'Maar de rust is bedrieglijk zo blijkt maar weer. Keer op keer wordt er gescholden en worden homo's geïntimideerd. De meesten laten het over zich heenkomen, bang als ze zijn het volgende geweldslachtoffer te zijn. De kennis van Hugo Braakhuis kwam wel voor zichzelf op. Met inderdaad flinke verwondingen als resultaat. Dat je in Amsterdam een held moet zijn om jezelf te kunnen zijn als homo of lesbo is onacceptabel', aldus van Dalen. 'Wij zijn blij dat de politie dit serieus neemt, dat daders zijn gearresteerd en dat de daders die nog voortvluchtig zijn via een getuigenoproep hopelijk alsnog gepakt kunnen worden. Met een week voor de Amsterdam Gay Pride waar we vieren dat we onszelf mogen zijn, wordt helaas duidelijk dat we nog steeds niet altijd veilig onszelf kunnen zijn.'
 
In het voorjaar pleitte ProGay namens de Amsterdamse homobeweging voor extra cameratoezicht in de homo-horecagebieden. De gemeente gaf gehoor aan dit verzoek en binnenkort zullen de camera's geplaatst worden. 'Hopelijk helpen die camera's toekomstige aanvallen als dit te voorkomen en in geval van intimidatie daders op te sporen', aldus van Dalen. Hoewel zeer hevig geschrokken en ontdaan en met een aantal flinke kneuzingen en schaafwonden, gaat het met beide slachtoffers naar omstandigheden redelijk goed. 
 
 
Voor het persoonlijk verhaal: lees hier
 
Braakhuis en van Dalen treden samen op in NOVA: kijk hier en klik op filmpje