ProGay: Horeca en evenementen blinde vlek

 

PERSBERICHT

Amsterdam, 17 juni 2009

 

ProGay: Horeca en evenementen blinde vlek

Amsterdams college scherpt homobeleid aan

 

Stichting ProGay is blij met de notitie 'Amsterdam Gay Capital 2009-2011'. De organisator van de Amsterdam Gay Pride is blij met de aandacht voor emancipatie. Wel maakt voorzitter Frank van Dalen zich zorgen over de geringe aandacht voor homohoreca en roze evenementen. "Zonder levendig uitgaansleven en florerende evenementen is Amsterdam Gay Capital een lege huls. Terwijl juist ook op dat vlak bij velen het gevoel leeft dat Amsterdam haar positie al lang is kwijt geraakt.’

 

Volgens Van Dalen komen in de nota van het Amsterdamse College van Burgemeester en Wethouders veel belangrijke onderwerpen aan bod. Zo zullen Gay Straight Allianties worden aangejaagd, komt er meer cameratoezicht in en rond de homo-uitgaansgebieden en wordt de sociale infrastructuur versterkt door de inzet van pinkcodes op wijkniveau.

 

Weinig aandacht is er voor homohoreca en roze evenementen. "De gemeente heeft hier een rol in wil ze in de toekomst florerende roze evenementen en een levendig roze uitgaansleven hebben", zegt Van Dalen. Zo lang daar geen energie in gestopt wordt, is Amsterdam Gay Capital volgens de voorzitter een lege huls. "Op dit vlak is het college-programma nog volstrekt onvoldoende.”

 

Het actieprogramma van het college is ondermeer het antwoord op de nota ‘Gedeelde Toekomst, homobelang is heterobelang’ dat onder leiding van stichting ProGay door de Amsterdamse homobeweging dit voorjaar is opgesteld. Homoseksualiteit is een toegevoegde waarde voor de stad en haar inwoners, stelde het rapport. Dat betekent ook dat homoseksualiteit en het bevorderen van veiligheid en het stimuleren van Gay Capital niet iets is van alleen homo’s en lesbo’s alleen. Maar van de heel stad. ProGay is blij dat het college deze uitgangspunten leidend heeft gemaakt in haar beleid. 

 

Speciale aandacht in het beleid van de gemeente zal uitgaan naar niet-westerse Amsterdammers. Zo zal de gemeente het voortouw nemen om met etnische organisaties te bewegen homoseksualiteit in eigen kring bespreekbaar te maken. De gemeente zal COC Amsterdam ondersteunen bij haar voorlichtende taak op scholen om jongeren te bereiken. Het college wil graag de Gay Games of de OUTGames in 2017 of 1018 naar de stad te halen. Ook komt er een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van het homomuseum. De stichting van het Roze Huis kan eveneens op aandacht rekenen. Meer aandacht komt er voor Lesbische vrouwen, ondermeer door ondersteuning van de Amsterdam Gay Pride.