ProGay: deelname sporthelden goed signaal

 ProGay: deelname sporthelden goed signaal

 Topsporters varen mee met Amsterdam Gay Pride
Tijdens de Amsterdam Gay Pride vaart een boot met topsporters mee. Op de topsportboot vaart een groot aantal bekende sporters mee, waaronder Pieter van den Hoogenband. Pride-organisator ProGay is blij met het initiatief van oud-zwemmer Johan Kenkhuis. Volgens voorzitter Frank van Dalen helpt de boot jonge sporters om open te durven zijn over hun geaardheid.
 
Met het initiatief wil Kenkhuis duidelijk maken dat wederzijds respect in de sport een van de belangrijkste ingrediënten is voor een topprestatie. “Homo zijn is voor heel veel sporters de normaalste zaak van de wereld.” Om dat te laten zien zullen op de boot zowel hetero’s als homo’s staan, waaronder oud-zwemkampioen Pieter van den Hoogenband, Minke Booij en Jochem Uytdehaage.
 
Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay is erg blij met het initiatief voor de topsportboot. “Veel sportende jongeren durven niet aan hun teamgenoten te vertellen dat ze homo zijn”, zegt ProGay-voorzitter Frank van Dalen. “Het signaal dat deze sporthelden geven door mee te varen met de Amsterdam Gay Pride is niet mis te verstaan. Het helpt jongeren om open te zijn over hun geaardheid en te laten zien wie ze zijn.”
 
Uit onderzoek blijkt dat homo’s en lesbiennes vaker individuele sporten beoefenen dan teamsporten. Ongeveer een kwart van de homo’s en lesbiennes is tegenover andere sporters niet open over zijn of haar geaardheid, terwijl ze dat naar vrienden en familie wel zijn. Van de homosporters heeft 15 procent tijdens het sporten temaken gehad met discriminatie op grond van geaardheid, van de vrouwen is dat 6 procent.
 
De topsportboot wordt mede-mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS en de Alliantie Gelijkspelen, een samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en sportorganisaties.