D66 de grootste en discriminerende landen geen geld van Europa

Bijna negentig procent van de homo’s vindt dat landen die homo’s discrimineren geen geld van de EU mogen krijgen. Uit een enquête van ProGay onder 1312 homo’s en lesbiennes blijkt dat standpunten over homothema’s erg belangrijk zijn voor de komende Europese verkiezingen. Een derde van de respondenten zegt op D66 te gaan stemmen. Donderdag gaan partijen in de Rode Hoed met elkaar over de uitslag in debat.

Van de 1312 ondervraagde homo’s en lesbiennes zegt 33 procent bij de verkiezingen op 4 juni D66 te gaan stemmen. Bij het vorige kiezersonderzoek in 2008 kreeg de partij 19 procent van de stemmen. De VVD krijgt nu 14 procent (8 procent in 2008), de Partij van de Arbeid 11 procent (7 procent in 2008), de SP stijgt van 7 naar 9 procent en het CDA blijft staan op 4 procent. De PVV steeg van 7 procent naar 11 procent.

Homo’s en lesbiennes bepalen drie tot vier zetels. Duidelijk is dat partijen met een actief homobeleid veel stemmen krijgen. Vooral D66 profiteert daarvan, maar ook GroenLinks (15 procent). 88 procent van de ondervraagden vindt dat landen die homo’s discrimineren geen EU-geld mogen krijgen. 79 procent geeft aan dat homo’s asiel moeten krijgen als homoseksualiteit in hun eigen land strafbaar is. 97 procent vindt dat het huwelijk in de hele EU moet worden opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht.

ProGay-voorzitter Frank van Dalen is blij dat kiezers  partijen belonen die zich in Europa inzetten voor homobelangen. “Hopelijk kan Europa zich daarmee de komende jaren nog krachtiger voor homo’s en lesbo’s inzetten.” Volgens Van Dalen maakt de uitslag ook duidelijk dat partijen homo’s niet in de kou moeten laten staan, zoals het CDA deed door tegen de anti-discriminatierichtlijn te stemmen. Dat landen waar homo’s worden gediscrimineerd wat homo’s betreft geen geld mogen ontvangen, is volgens Van Dalen een duidelijk signaal. “Europa mag vaker haar tanden laten zien.”

Het stemgedrag van homoseksuelen wijkt sterk af van de rest van Nederland. Zo is het CDA met 4 procent veel minder populair dan het landelijk gemiddelde: 20 procent. Opvallend is dat het vooral hoogopgeleiden zijn die voor D66 kiezen: 30 procent heeft een HBO opleiding, 43 procent een universitaire opleiding. Het CDA krijgt van zowel HBO als universitair opgeleiden 2 procent van de stemmen.

Donderdag organiseert ProGay in de Rode Hoed (Keizersgracht 102, Amsterdam) een debat. Jasper van Dijk (SP), Ivo Thijssen (D66), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Emine Bozkurt (PvdA), Marije Cornelissen (GroenLinks) en het CDA gaan om 20.00 uur met elkaar en het publiek in debat over homorechten in Europa. Het ProGay-kiezersonderzoek is gehouden in samenwerking met Gay.nl, Gay Krant, Zij aan Zij, Stichting Ondersteboven, COC Nederland, OUTTV en Gaysite. Aan het onderzoek hebben 1312 homo’s en lesbiennes meegedaan.
 

Meer resultaten uit het kiezersonderzoek

Achtergronden over verkiezingsprogramma's, interviews met roze lijsttrekkers, analyses over Europa en nog veel meer. Ga naar PinkEurope-special

 

Op 28 mei vindt om 20.00 uur het Pink Europe-debat plaats in de Rode Hoed. Keizersgracht 102 te Amsterdam. Bezoekers krijgen na afloop de DVD MILK.