Inschrijving bootdeelname breekt alle records

Tijdens een bijzonder druk bezochte borrel van stichting ProGay maakt ProGay-voorzitter Frank van Dalen bekend dat er nog nooit zo vroeg zoveel deelnemers zich voor de botenparade hadden ingeschreven. 'Het tekent het succes van 'We Are Amsterdam Gay Pride en het ongekend enthousiasme dat mensen aan de dag leggen om er wat moois van te maken', aldus van Dalen. Organisaties en deelnemers die willen deelnemen in de categorieen particulier en non-profit gay worden op een wachtlijst geplaatst. Met deze ingreep houdt ProGay balans in de botenparade.

Tijdens de borrel ging van Dalen ook uitgebreid in op het thema 'Extraordinary' en het 'Wat is er nodig...?' visietraject dat op 4 april zal starten.

De hele speech van ProGay-voorzitter Frank van Dalen is hieronder te lezen.


Als ze maar van me afblijven.

U weet wel, dat rapport van de universiteit van Amsterdam.

Als ze maar van me afblijven.

Het rapport gaat over daders van homofoob gedrag. Daders die zeggen op zich niets tegen homoseksualiteit te hebben. Dat wil zeggen, zolang wij ons gedragen op een manier die zij acceptabel vinden.

Laten we glashelder zijn. Wij gedragen ons zoals dat bij ons past. Dus als wij in de stad lopen met onze geliefden, dan zijn dat twee mannen, hand in hand. Als wij een vriendin gedag zoenen en uitzwaaien, dan zijn dat twee vrouwen. Heel gewoon.

En iedereen die daar een probleem mee heeft, heeft wat mij betreft een probleem met zichzelf. Maar toch zeker niet met ons.

Dat iemand moeite heeft met zichtbare homoseksualiteit is niet ons probleem. Mag ook niet ons probleem zijn. Want als we het als ons probleem gaan ervaren, dan hebben wij de oplossing ook in de hand. Namelijk die van onzichtbaarheid. We bestaan wel, maar u zult ons niet zien. Heteronormatief gaan wij door het leven, zodat u geen aanstoot aan ons homo zijn zult nemen.

Onbestaanbaar. Onbespreekbaar. Homoseksualiteit mag gezien worden.

Dat lijkt triviaal. En dat is het wellicht ook, hier, in onze vertouwde kring. Als Amsterdamse homogemeenschap bij elkaar. Maar dat is het niet.

Op de populaire website van gay.nl schreef een zekere Henk, 18 jaar, als reactie op een artikel het volgende:

"Maar het is toch ook heel erg confronterend voor de mensen die er niet mee geconfronteerd willen worden? {met homoseksualiteit}
Die mensen hebben toch ook het recht om dan te vragen of te zeggen dat ze het liever niet hebben?
Ik vind uiting van liefde is helemaal niets mis mee, maar als je er een ander mee zou kunnen beledigen vind ik dat je gewoon een toontje lager moet zingen."


Henk. 18 jaar. Homo, op gay.nl

Een jongen die denkt, als ze maar van me afblijven. En snapt dat dat lukt, door zichzelf onzichtbaar te maken, een toontje lager te zingen. Dames en heren, dat is niet de toekomst die wij hem zouden moeten willen gunnen.

De toekomst die wij hem moet gunnen is een toekomst waarin als hij de liefde van zijn leven, of desnoods voor heel even, heeft gevonden, daar van kan genieten. Door samen verliefd door de stad te lopen, in de Vondelpark zij aan zij op de gedeelde handdoek te liggen of elkaar een afscheidskus te geven op het perron als hij weer op de trein naar Leeuwarden stapt. Dat is de toekomst waar het over gaat.

Stichting ProGay zet, net als vele anderen, velen hier ook aanwezig, zich voor die toekomst in. Stichting ProGay zet zich in voor een Amsterdam waar iedere homo, lesbo of transgender zichzelf kan zijn. Zonder meewarig te worden aangekeken of erger. Voor een Amsterdam waar homoseksualiteit wel een plek heeft. Voor een Amsterdam dat als Gay Capital kan floreren.

ProGay doet dat door de Amsterdam Gay Pride te faciliteren. Dit jaar alweer voor de vierde keer. In 2006 met het bedrijfsleven dat kleur bekende met Company Pride. In 2007 taboedoorbrekende emancipatie met de 16min-boot en veiligheid als dominant thema. Vorige jaar een meevarende minister Plasterk en burgemeester Cohen die blijk gaven pal voor onze zichtbaarheid te willen gaan staan.

Want dat is waar Amsterdam Gay Pride over gaat. Het recht om zichtbaar te mogen zijn. Want zolang dat recht niet vanzelfsprekend is, zoals het rapport ‘als ze maar van me afblijven’ heeft laten zien, moeten we blijven vechten voor onze toekomst. Daar gaat de GayPride over. De stereotype beelden van schaars geklede mannen op een boot, van feest en extravaganza, zijn maar een deel van ons verhaal.

Ook de rest wordt verteld tijdens de GayPride. Het verhaal van succesvolle sporters, ondernemers, politici,  artiesten en wetenschappers. Dit jaar kiest ProGay tijdens Amsterdam Gay Pride de vlucht naar voren. We zijn er en voegen wat toe.

We are extraordinary people.

Met dat thema gaan we het gevecht aan met de stereotype beelden. Extravaganza gaat hand in hand met burgerlijkheid. Homo en lesbo bestaan naast elkaar. Allochtoon en autochtoon, homoseksualiteit is overal.  De homogemeenschap is veelzijdig en veelkleurig. Dat mag getoond worden. Dat zullen we tonen. Dus inderdaad, ook een picknick voor homoparen met een kinderwens.

We zullen laten zien dat homoseksualiteit een verrijking is van de maatschappij. Het is niet voor niets dat waar homo’s en lesbo’s in verdrukking leven of worden vervolgd, ook talloze andere groepen hetzelfde lot ondergaan. Je kunt homo’s en lesbo’s beschimpen, maar morgen is het die andere groep die slachtoffer kan worden. Als een meisje met de rode haren op het schoolplein wordt gepest, wordt het lesbostel de buurt uitgetreiterd. Als een homo-jongen in elkaar wordt geslagen, wordt elders de Marokkaan bij de deur van de discotheek geweigerd.

Deze vormen van uitsluiting en geweld, kunnen bestaan zolang anders zijn slechts dan wordt geaccepteerd, als je aan een hele set voorwaarden voldoet. En je buitengewoon zijn wordt ontekend. Ieder mens, homo, lesbo, transgender of hetero, is op zijn of haar eigen manier Extraordinary.

Dat zal de boodschap zijn van Amsterdam Gay Pride 2009.

En terwijl ik dit uitspreek gaat onze dank en waardering uit naar al die talloze organisaties en individuen die nu al met man en macht in de weer zijn om van de Extraordinary Amsterdam Gay Pride 2009 iets bijzonders te maken. Maar de energie is ongekend groot. Zelfs waar samenwerking op het eerste gezicht moeizaam lijkt om feesten van de grond te krijgen, zelfs daar weten mensen over hun eigen schaduw heen te springen. Omdat iedereen snapt, er is een groter belang dat gediend moet worden. Ongekend is ook het enthousiasme, van kunstgalaries, musea, boeken-organisaties, filmhuizen, religieuze organisaties en vele velen anderen. Het programma wordt groots en meeslepend. Het is een energie die zich vertaald in een ongekend aantal boten dat zich reeds heeft geregistreerd. In slecht een paar dagen waren er 63 aanmeldingen, ondertussen zijn we de zeventig gepasseerd. Nog nooit, nog nooit waren we zo vroeg en was er zoveel enthousiasme en energie. Daar zijn wij als ProGay ontzettend trots op.

ProGay, een club mensen die zich belangeloos inzetten voor het welslagen van dit één na grootste evenement dat Amsterdam kent. Moncef, die over het culturele programma gaat. Karin, die de sporters in de starthouding brengt. George, die let op de centen. Irene, die een prachtig vrouwenprogramma gaat neerzetten. En natuurlijk Koen, die jongste telg die ons team is gaan versterken.

Dames en heren.

In een stad waar diversiteit wordt omarmd en als verrijking wordt gezien, is een stad waar homo’s en lesbo’s zich welkom en prettig voelen.

In de limburgse kolenmijnen gebruikte men kanariepietjes om het leefklimaat te pijlen. Stierven deze mooie vogels, dan was het dodelijk koolmonoxide nabij. Met homo;s en lesbo’s in Amsterdam is het net zo. Voelen wij ons niet prettig, dan is er met de hele stad wat mis.

En hoezeer ik als homo in het NRC werd neergezet als kanariepietje van een homo-vriendelijke stad. Ik wil niet verstikken. En ik ben ervan overtuigd, u ook niet.

Er is wat mis in Amsterdam, zoals het rapport ‘Als ze maar van ons afblijven’ heeft laten zien. Maar wij laten het daar niet bij zitten. Was mis is, is te repareren. En ja, dat mag gaan over het terrasbeleid, evenementen, voorlichting op scholen, homoseksualiteit in geloofskringen of gewoon de veiligheid op straat. Wat mis is, is te repareren.

De afgelopen drie jaar is er ongelooflijk veel goed gebeurd in Amsterdam. Maar meer is nodig. Het college van Burgemeester en Wethouders biedt de Amsterdamse homogemeenschap de ruimte om het fundament voor toekomst homobeleid te formuleren.

Dames en heren, wij zijn aan zet. En ProGay, heeft samen met andere organisaties zoals het COC de handschoen opgepakt. Wij kunnen met elkaar nieuw elan aan de stad geven en daar de gemeente aan houden.

Onder de kop ‘wat is er nodig…?’ is de hele Amsterdamse homobeweging op 4 april uitgenodigd om mee te praten over de toekomst van Amsterdam als homovriendelijke stad. ‘wat is er nodig..?’ Op het vlak van gay-horeca, van homosport, van cultuur, veiligheid, onderwijs en al die andere onderwerpen die ons zo na aan het hart gaan.

“Wat is er nodig…?’ om Amsterdam haar glans terug te geven. Om de daders die het rapport ‘Als ze maar van me afblijven…’ te laten inzien dat de titel over henzelf gaat. Dat wat ze ons vandaag ontzeggen, hen morgen ontzegd kan worden.

‘Wat is er nodig…?’ om te laten zien dat homoseksualiteit een verrijking is. Zodat iedereen een goed gevoel krijgt en heeft bij homoseksualiteit die zichtbaar is.

De politiek in de persoon van wethouder Ossel heeft aangegeven de aanbeveling uit dit traject serieus op te pakken en in gemeentelijk beleid om te zetten. Nooit lagen onze kaarten zo goed om het homobeleid in onze stad, van onze stad in de vaart der volkeren op te stoten.

Nog nooit lagen de kaarten zo goed. Maar de bal is bij ons. Wij zijn nu aan zet. Indien wij verzaken, dan stellen wij teleur voor al die homo’s en lesbo’s die graag in deze stad willen wonen of redenen zoeken deze stad te bezoeken.

Op 4 april gaan wij met elkaar aan de slag om de antwoorden te formuleren en dat wat er al bestaat zichtbaar te maken en bij elkaar te brengen. ProGay faciliteert, maar u bepaalt de toekomst. Onze toekomst. De roze toekomst van Amsterdam. Wij zijn nu aan zet.

Wij hopen u allen op 4 april a.s. te zien. Meldt u aan.

Ik dank u wel.