Extraordinary thema Amsterdam Gay Pride

Extraordinary is het thema van de Amsterdam Gay Pride 2009. Met dit thema wil organisator ProGay aangeven dat homoseksualiteit een verrijking is voor de maatschappij. De Amsterdam Gay Pride duurt van 26 juli tot en met 2 augustus. De botenparade wordt gehouden op zaterdag 1 augustus. Aanmelden voor de traditionele optocht door de grachten kan vanaf nu via de website weareproud.nl.

Het thema extraordinary benadrukt volgens de pride-organisatie de meerwaarde van homo’s en lesbiennes. Homoseksualiteit is een verrijking voor de maatschappij en om dat te laten zien, zal de gemeenschap van burgerlijk tot extravagant zichtbaar zijn: mannen, vrouwen, homo’s met een lichamelijke of verstandelijke beperking, transgenders, jongeren en ouderen.

Uit een onlangs verschenen rapport van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat homoseksualiteit wordt geaccepteerd zo lang het maar niet zichtbaar is. Twee mannen die hand in hand lopen of twee vrouwen die elkaar een kus geven is volgens het onderzoek te confronterend. Zodra homoseksualiteit zichtbaar wordt, is het een probleem. Daders van homogeweld voelen zich door die zichtbaarheid bedreigd en rechtvaardigen zo hun agressie.

“Homo’s en lesbo’s hoeven zich niet aan te passen”, zegt ProGay-voorzitter Frank van Dalen. “Nee, ze zijn een verrijking van de maatschappij. We mogen niet vergeten dat homo’s en lesbo’s net als ieder ander extraordinary zijn en dat aan de maatschappij toevoegen. Helaas hebben veel mensen nog stereotype beelden bij homo’s en lesbiennes. Dat is niet goed voor de sociale acceptatie. In dit land kunnen homo’s en lesbo’s ook topsporter, succesvol ondernemer of minister zijn.”

De Amsterdam Gay Pride begint op 26 juli en duurt tot en met 2 augustus. Gedurende de week worden er verschillende inhoudelijke, sportieve en feestelijke activiteiten georganiseerd. De botenparade wordt gehouden op zaterdag 1 augustus. Vorig jaar zagen een half miljoen toeschouwers een recordaantal van 80 boten voorbij komen. ProGay-bestuurder Hugo Braakhuis benadrukt dat dit het maximum aantal is. “Als zich meer dan 80 boten aanmelden, moeten we selecteren.”