Amsterdam Gay Pride record drukte

De botenparade van de Gay Pride in Amsterdam is zaterdagmiddag drukker bezocht dan ooit. Meer dan een half miljoen bezoekers omzoomden de Amsterdamse grachten. De drukste editie tot nu toe was de botenparade van 2007. Toen kwamen 400.000 belangstellenden op het homofeest af. De parade kreeg dit jaar een politiek tintje omdat minister Van Middelkoop van Defensie meldde het opvallend te vinden dat zoveel PvdA-bewindslieden zaterdag meevoeren in de botenparade.

Het was de dertiende keer dat de homoparade de hoofdstedelijke grachtengordel aandeed. Aan de parade deed een recordaantal van tachtig boten mee. Onder de deelnemende boten waren een sloep van het homonetwerk 'Roze in blauw' van de politie Amsterdam-Amstelland, een boot met homojongeren en een boot met homoseksuele christenen. Ook de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en de ministers Ronald Plasterk (Emancipatie)en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) voeren mee. Voor het eerst in de geschiedenis van het Amsterdamse botenfestijn voer er ook een zogeheten Antillenboot mee. Tot op het laatste moment was onzeker of de boot wel present zou zijn. De Antilliaanse, Arubaanse en Surinaamse deelnemers waren bang om zich in het openbaar te vertonen. Want niet overal is homo-zijn zo gewoon als op de Amsterdamse grachten. Rond 13.30 uur vertrokken de eerste boten vanaf het Westerdok en iets na 18.00 uur trokken de laatste boten door de Amsterdamse grachten. Voor zover bekend hebben er geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden. De politie spreekt van een goed verlopen festijn en ook de organisatie is tevreden.

Met een groot slotfeest bij de Stopera in Amsterdam is zondagavond de dertiende editie van Gay Pride Amsterdam afgesloten. Na optredens van de zangeressen Tara McDonald en CeCe Peniston zat het feest er voor de vele bezoekers officieel op. Voorzitter Frank van Dalen van ProGay is erg tevreden over hoe het festival, dat een week duurde, verliep. "Het is een ongekend succes geworden. Alle feesten waren van begin tot eind bomvol, we hebben meer bezoekers getrokken dan ooit en alle prominenten waren laaiend enthousiast.'' Van Dalen kondigde alvast aan het festival in 2009 nog grootser te willen aanpakken. "We willen volgend jaar meer doelgroepen bij de Gay Pride gaan betrekken: ouderen, verstandelijk gehandicapten en allochtonen bijvoorbeeld. Het moet nog meer een feest van iedereen worden.'' Hoewel het homofestival vorig jaar nog ontsierd werd door enkele geweldsincidenten, is het festijn volgens de politie en de GGD dit jaar zonder problemen verlopen.