Toch Antillenboot tijdens Amsterdam Gay Pride

Er vaart zaterdag toch een Antilliaanse boot mee tijdens de Amsterdam Gay Pride. FNV Roze en organisator ProGay hebben toegezegd dat de Proud 2B Caribbean kan meevaren. Eerder deze week uitte de Antilliaanse minister Omayra Leeflang haar onvrede over Antilliaanse homo’s en lesbiennes. Deelnemers aan de boot haakten af waardoor de organisatie in financiële problemen kwam.

Angst voor de effecten van deelname aan de Amsterdam Gay Pride mag volgens ProGay nooit een reden zijn om niet mee te varen. De Gay Pride-organisatie zocht naar aanleiding van berichten in de media contact met de organisatoren van de Antillenboot. FNV draagt financieel bij en ProGay zorgt ervoor dat de Antillenboot alsnog een plek krijgt in de overvolle parade.

“Als een groep Antilianen, Arubanen en Surinamers wil meevaren om dat statement te maken, maar angst in de weg staat, dan zien wij het als onze taak die angst weg te nemen”, licht ProGay-voorzitter Frank van Dalen toe. “De Antillenboot zal in de buurt van minister Plasterk en burgemeester Cohen varen, om de de Antilliaanse regering te laten zien dat we in Nederland pal achter homoseksuele en lesbische Antillianen staan.”

Eerder deze week plaatste Leeflang, minister van Onderwijs, Cultuur, Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling, een brief in het Antilliaanse dagblad Amigoe waarin ze haar onvrede uitte over Antilliaanse homo’s en lesbiennes. In de brief vraagt Leeflang zich ondermeer af ‘hoe men in Nederland zou reageren wanneer het parlement van de Antillen de wet zou openstellen voor het polygame huwelijk en vervolgens komen er mensen uit Nederland die hier polygaam trouwen en gelijke rechten opeisen in Nederland’. De brief leidde bij Antillianen tot onrust, waardoor veel deelnemers zich afmeldden. De Antillenboot kwam daardoor op de helling.

Naast feest is de Amsterdam Gay Pride volgens ProGay ook een emancipatiemotor. “Vorig jaar kreeg taboedoorbrekende emancipatie vorm rond de 16min-boot”, licht voorzitter Van Dalen toe. “Jongeren haakten af, uit angst om herkend te worden. Ook met de Antilliaanse boot moet er een taboe worden doorbroken.” Homoseksualiteit komt ook op de Antillen voor, benadrukt Van Dalen die vorig jaar met de Antilliaanse premier Oduber sprak over homo-emancipatie. “Toch wordt homoseksualiteit binnen deze koninkrijksdelen afgewezen. Dat moet veranderen.”