Regenboogvlag viert dertigste verjaardag

ProGay roept Amsterdammers op de regenboogvlag uit te hangen. Die oproep deed ProGay-voorzitter Frank van Dalen dinsdag tijdens de openingsreceptie van de Amsterdam Gay Pride. De homovlag bestaat dit jaar 30 jaar. Samen met COC-voorzitter Wouter Neerings sneed Van Dalen een Absolut Colors-verjaardagstaart aan.

“De regenboogvlag staat in de hele wereld symbool voor de hoop op een
toekomst waar iedere homo, lesbo, biseksueel of transgender in vrijheid hun
leven vorm kunnen geven”, licht Van Dalen toe. Dat deze droom nog ver weg is, blijkt wel uit de situatie in Bahrein. “Politici hebben gezegd dat homo’s moeten worden verwijderd om het land homo-vrij te maken.”

Om een statement te maken roept ProGay Amsterdammers op komend weekend de regenboogvlag uit te hangen. “Voor al die homo’s en lesbo’s in de hele wereld die niet vrij zichzelf kunnen zijn”, licht Van Dalen toe. “Die in terechte angst leven van uitsluiting, opsluiting en soms de dood. Laat de vlag trots wapperen, met het rood naar boven als kleur van leven. Niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland. Vrijheid van homoseksualiteit gaat ons immers allemaal aan.”

De regenboogvlag viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Tijdens de openingsreceptie sneed Van Dalen samen met COC-voorzitter Wouter Neerings een speciale Absolut Colors-verjaardagstaart aan. Het wodkamerk introduceert tijdens de Amsterdam Gay Pride een speciale Absolut Colors-fles, met de kleuren van de regenboogvlag. Deze ode aan de gay community staat voor diversiteit en individualiteit.

De regenboogvlag is in 1978 ontworpen door de kunstenaar Gilbert Baker. De vlag werd voor het eerst gebruikt tijdens de San Francisco Gay Freedom Day Parade. De vlag staat voor trots en recht en de verschillende kleuren symboliseren de veelzijdigheid van de homogemeenschap.