GBA trekt zich terug uit Gay Pride

AMSTERDAM (ANP) - De organisatie Gay Business Amsterdam (GBA), die een aantal onderdelen van de Gay Pride voor zijn rekening nam, trekt zich terug uit het evenement. Dat heeft de gemeente Amsterdam vrijdag bekendgemaakt. GBA heeft vier vergunningen teruggegeven voor evenementen die het bedrijf zou organiseren.
 
 Volgens voorzitter Siep de Haan van GBA heeft hij zich moeten terugtrekken omdat de gemeente Amsterdam weigert de onderdelen te subsidiëren die zijn bedrijf organiseert. De gemeente Amsterdam stelt dat hier überhaupt nooit sprake van is geweest. ,,Het enige onderdeel waar wij subsidie voor geven, is de botenparade'', aldus een zegsman.
 
 Hoofdorganisator ProGay betreurt het dat GBA zich op zo'n korte termijn terugtrekt. Het bedrijf zou een openluchtbioscoop, een religieuze informatiemarkt en feesten op het Rembrandtplein organiseren.
 
 Vooral het wegvallen van het laatste onderdeel slaat een bres in de programmering voor de Gay Pride. Het Rembrandtplein is het hart van de Amsterdamse gayscene. De hoofdorganisator zet alles op alles om de activiteiten op het Rembrandtplein toch te laten doorgaan. ,,We zijn hierover met horecaondernemers op en rond het plein in overleg'', aldus bestuurslid Hugo Braakhuis.
 
 GBA organiseerde tot 2005 tien jaar lang de Gay Pride in Amsterdam. Sinds 2006 ligt de hoofdorganisatie bij Pro Gay. Een maand geleden lekte een vertrouwelijke brief van burgemeester Job Cohen uit waarin hij stelt liever niet meer in zee te gaan met GBA. De burgervader stelt in de brief dat de samenwerking met de stichting ,,moeizaam'' en ,,niet constructief'' is verlopen. De Haan zou ,,geschillen onnodig op de spits drijven'' en ,,onwaarheden verkondigen''.