Burgemeester Cohen vaart mee

Burgemeester Cohen vaart 2 augustus mee met de Amsterdam Gay Pride. Het is voor het eerst dat de burgemeester van Amsterdam aan de botenparade deelneemt. Pride-organisator ProGay is erg blij de burgemeester te mogen verwelkomen. Op de boot ontvangt Cohen een delegatie van de Turkse homo-organisatie Lamdba. Ook woont de burgemeester een debat over emancipatie van Noord-Afrikaanse homoseksuelen bij.

Cohen vaart samen met wethouders Gehrels en Herrema mee op de gemeenteboot. Met hun aanwezigheid willen de bestuurders het belang van acceptatie van seksuele diversiteit onderstrepen. Naast bestuurders staan er op de boot ook ambtenaren van de gemeente Amsterdam. Net als Amsterdam varen ook Den Haag en Leeuwarden met een gemeenteboot mee.

ProGay organiseert de pride voor het derde jaar en heeft vanaf het begin ingezet op inhoud en verdieping. ProGay-voorzitter Frank van Dalen is erg blij dat Cohen met de Amsterdam Gay Pride meevaart. "De aanwezigheid van burgemeester Cohen is een niet mis te verstaan signaal voor al die mensen die ook vandaag de dag nog steeds moeite hebben met zichtbare homoseksualiteit", zegt Van Dalen. "Zichtbaarheid in de stad Amsterdam, maar ook ver daarbuiten."

Op de gemeenteboot vaart ook een delegatie mee van Lambda Istanbul. De gemeente Amsterdam nodigt elk jaar een delegatie van een buitenlandse homo-organisatie uit om deel te nemen aan de Amsterdam Gay Pride. Van Lambda varen Sedef Çamak en Sabrive Didem Çoban mee. De Turkse homobelangenorganisatie kwam onlangs in het nieuws omdat de rechter de organisatie heeft verboden wegens 'immoraliteit'. Het behartigen van homobelangen is in strijd met de Turkse wet. De Nederlandse betrokkenheid met de Turkse organisatie is groot. Zo was ProGay-voorzitter Van Dalen aanwezig bij de rechtszaak tegen Lambda en bezochten twee Amsterdamse raadsleden de Gay Pride in Istanbul.

Op 1 augustus wordt een debat georganiseerd over de emancipatie van Noord-Afrikaanse homoseksuelen. Cohen verzorgt tijdens de thema-avond het openingswoord. Volgens de burgemeester is elke vorm van discriminatie onacceptabel. Verschillen in seksuele voorkeur, geslacht en afkomst zijn in Amsterdam anno 2008 een fact of life. Wie zich daartegen verzet, wijst in de kern de achtergrond van samenleven in Amsterdam af. Diversiteit is de norm, vindt het college van Amsterdam.