Politie vaart mee

De politie Amsterdam-Amstelland doet dit jaar voor het eerst mee als deelnemer aan de Gay Pride. Het homonetwerk 'Roze in Blauw' van het hoofdstedelijke korps vaart vooraan in de botenparade met een 'waardige boot'.

De tien tot vijftien agenten zullen op 2 augustus niet schaars gekleed gaan zoals veel andere deelnemers. Volgens een woorvoerster van de politie dragen ze hun uniform. Door mee te varen wil de politie aangeven dat zij staat voor een tolerante samenleving. Ook hoopt ze hiermee de meldingsbereidheid van homofoob geweld te kunnen verhogen. ,,We willen uitdragen dat antihomogedrag niet wordt getolereerd.''

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de botenparade dat een politiekorps van de partij is. ,,Het is een kwestie waar binnen de politie veel over is gediscussieerd omdat de vraag speelt hoe zo'n boot eruit moet zien en hoe de politie op de boot zich dan moet kleden en opstellen'', aldus Dennis Boutkan, voorzitter van COC Amsterdam. Bovendien mag geen verwarring ontstaan, aangezien het korps op deze dag ook de openbare orde moet bewaken.

Het COC Amsterdam werkt sinds vorig jaar intensief samen met de politie in de strijd tegen homofoob geweld. 'Roze in Blauw' speelt bij die aanpak een belangrijke rol.