Gay Pride krijgt 16-min boot

Voor het eerst zal tijdens de Gay Pride een 16-min boot meevaren. De boot is het initiatief van de veertienjarige Danny. Om leeftijdsgenoten uit te nodigen hem op 4 augustus op zijn boot te vergezellen, lanceert hij de website dannysparade.nl. Jongeren komen steeds jonger uit de kast, maar vinden geen aansluiting bij reguliere instanties. De scholier heeft zelf het initiatief genomen om te voorkomen dat jongeren tijdens de Pride buiten de boot vallen.

Op de website dannysparade.nl roept Danny Hoekzema leeftijdsgenoten op om tijdens de botenoptocht op 4 augustus met hem mee te varen. “Ik wil graag meevaren omdat ik nu al anderhalf jaar uit de kast ben en ik heb gemerkt dat er eigenlijk niks is voor jongeren onder de zestien.” Danny regelde met wat hulp van COC Nederland een boot waarop in totaal zo’n dertig jongeren tussen de elf en zeventien jaar kunnen meevaren.

Het is voor het eerst dat er tijdens de Gay Pride een 16-min boot meevaart. Jongeren komen op steeds jongere leeftijd uit voor hun homoseksualiteit, zo blijkt uit het onderzoek ‘Jong uit de kast’. Voor het onderzoek ontvingen Janneke van der Burgh en Merel van Ginkel in 2006 de Bob Angelo Oorkonde. Hoewel het volgens de onderzoekers een positieve ontwikkeling is, brengt het ook een aantal problemen met zich mee. “Deze jongeren hebben behoefte aan contact met leeftijdsgenoten die ook ‘zo’ zijn. En dat is moeilijk”, zo concluderen de onderzoekers.

Niet alleen de Gay Pride vormt een probleem. Jongeren onder de zestien zijn niet welkom in uitgaansgelegenheden, kunnen niet naar coming out-gespreksgroepen van Stichting De Kringen en ook een profiel aanmaken op websites als gay.eu is niet mogelijk. Er zijn enkele COC-gespreksgroepen waar 16-min jongeren welkom zijn, maar die zijn niet altijd in de buurt, en de jongerenkampen van Stichting Outway worden een keer per jaar georganiseerd. Danny: “Je kunt wel zeggen dat hetero’s van onze leeftijd ook niet mogen uitgaan, maar die kunnen elkaar ontmoeten op school, bij verenigingen en speciale jongerenparty’s. Wij hebben dat allemaal niet.”

De oorzaak van de terughoudendheid is volgens homobelangenvereniging COC Nederland de strikte wetgeving. “Het wordt tijd dat er minder krampachtig wordt gedaan als het gaat om jongeren tot zestien jaar”, vindt COC-voorzitter Frank van Dalen. “Als jongeren aangeven op deze leeftijd behoefte te hebben aan contact, is het geen optie om te zeggen dat ze nog een paar jaar moeten wachten.” Het COC wil daarom het schaarse aantal 16-min gespreksgroepen uitbreiden, maar daar is tijd voor nodig. De homobelangenorganisatie is daarom blij met initiatieven zoals die van Danny en helpt dan ook bij de organisatie van de 16-min boot.

Danny, die al in verschillende media vertelde over zijn coming out, vindt het belangrijk dat duidelijk wordt dat er homoseksuele jongeren van zestien jaar en jonger zijn. “Dus ben jij tussen de elf en zeventien jaar en ben jij het met mij eens, vaar dan tijdens de Gay Pride op 4 augustus met mij mee!”