Homohoofdstad van de wereld

Amsterdam - Morgen vindt het grote Gay-debat in de gemeenteraad plaats. De aanstichter van het debat is de VVD die in een notitie allerlei voorstellen deed om van Amsterdam weer homohoofdstad van de wereld te maken. De algemene reactie van het college is positief. Zo komt er geld voor een onderzoek naar het opzetten van een homomuseum en krijgen vooral allochtonen meer voorlichting over homoseksualiteit, om de integratie van allochtoon en homo te verbeteren.
 
De VVD heeft, heel constructief, enkele eigen speerpunten in de nota opgenomen. Zo pleiten ze voor cameratoezicht op de Reguliersdwarsstraat, dit keer uit homoveiligheidsoverwegingen in plaats van normale veiligheidsoverwegingen. En natuurlijk moet de hoeveelheid bureaucratische rompslomp rond het organiseren van homo-evenementen verminderen. Je denkt: alleen voor homo-evenementen? Tuurlijk niet, voor iedereen! En dat willen de liberalen al een hele tijd.

Allemaal heel mooi, zeker aan de vooravond van Koninginnedag. Maar valt er dan niks aan te merken op de notitie? Behalve dat de VVD over de ruggen van de homo's wat eigen puntjes probeert binnen te slepen?

De rest van de nota kan met enig gejuich worden ontvangen: het streven is namelijk goed. Een tolerant homoklimaat is ook nog eens goed voor onze creatieve economie, beweren de geleerden. Amsterdam is zijn titel als homohoofdstad al lang kwijt geraakt, en een paradijs van tolerantie is Nederland al lang niet meer. De VVD in Amsterdam wil onze tolerante liberale
traditie weer op de kaart zetten. De regenboogvlag kan weer uit!

De liberalen laten achterwege om een uitspraak te doen over het jongerenbootje tijdens de gay pride. Dat is natuurlijk een vreemd signaal: of je nou 8 bent of 75, homo zijn zou in Amsterdam toch altijd moeten mogen?

Vorig jaar sprong Cohen in de bres voor homo's in Warschau, in Moskou en de rest van de wereld. Waar de premier van alle Nederlanders Balkenende nog duidelijk maakte dat hij echt tegen het homohuwelijk had gestemd en je hem dus niets kon maken, stond de Amsterdamse burgemeester op de internationale barricaden.

Dat ontbreekt in de nota. Wil Amsterdam homohoofdstad van de wereld worden, dan zijn we er niet met een feestelijke gaypride zonder organisatorische problemen. Zijn we er ook niet als homo's weten wat soa's zijn, en ook niet met een mooi homomuseum. Het stadsbestuur moet internationaal in de bres springen voor alle homo's. Een kans voor het college, eens kijken of het die morgen pakt.

door Jelmer Uitentuis • 24 april 2007
amsterdamcentraal.nl