Gay Pride organisator 2008 bekend

Pro Gay organiseert dit jaar wederom de Amsterdam Gay Pride. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat de gemeente Amsterdam de vergunning voor de grachtenparade aan Pro Gay verleent. De organisatie zal wederom inzetten op inhoudelijke verdieping en verbreding van het evenement. Vorig jaar voer er met de grachtenparade een recordaantal van 72 boten mee. Dit jaar zal minister Plasterk van homo-emancipatie meevaren tijdens de parade op 1 augustus.

De Amsterdam Gay Pride heeft zich de afgelopen jaren met Pro Gay ontwikkeld tot ‘een feest met een inhoudelijk randje’. Hugo Braakhuis die de pride twee jaar geleden voor het eerst organiseerde, is blij met de toewijzing door de gemeente. “De toewijzing van de gemeente is voor Pro Gay een steun voor de ingeslagen weg”, zegt Braakhuis. “Naast de gebruikelijke spectaculaire feesten zijn er congressen, debatten en activiteiten over sport cultuur en inhoud.”

Net als voorgaande jaren zal emancipatie een belangrijke rol spelen tijdens de Amsterdam Gay Pride. “Nog steeds hebben veel mensen moeite met de Pride”, erkent Pro Gay-voorzitter Frank van Dalen. “Dat minister Plasterk dit jaar meevaart is dan ook een grote opsteker.” Het is volgens Van Dalen goed dat politici opduiken bij sportevenementen, het Rotterdams Zomercarnaval en de Amsterdam Gay Pride. “We moeten strijden tegen misplaatste morele verontwaardiging”, benadrukt Van Dalen. “Dat doen we door zichtbaar te zijn onder de titel ‘We are’. Want als homoseksualiteit zichtbaar is kun je het niet ontkennen. Daar moet je dan wat mee.”

De Amsterdam Gay Pride-week duurt dit jaar van maandag 28 juli tot en met zondag 3 augustus. De botenparade is op zaterdag 2 augustus. De inschrijving voor de optocht door de Amsterdamse Prinsengracht is inmiddels geopend. Inschrijven kan via de officiële website www.weareproud.nl.

Met een record aantal bezoekers was de Amsterdam Gay Pride vorig jaar een groot succes. Ruim vierhonderdduizend mensen zagen 72 boven voorbij komen, waarmee het de grootste parade ooit was. Voor het eerst voeren er boten met hetero’s, homojongeren onder de zestien, stedenboten en  verstandelijk gehandicapten mee.