Pro Gay wil vergunning door Amsterdam Gay Pride 2008In 2006 en 2007 was stichting Pro Gay verantwoordelijk voor de organisatie van de Amsterdam Gay Pride. Pro Gay wil na het succes van 2007 ook in 2008 graag de pride weer organiseren. Zo werd in 2007 tijdens de Amsterdam Gay Pride ingezet op meer inhoud. Met een record aantal bezoekers langs de kant en een record aantal boten dat meedeed waren er ook maarliefst vier inhoudelijke primeurs. Voor het eerst hadden jonge zelfbewuste homo’s en lesbo’s een eigen boot. Ook waren er twee stedenboten uit Enschede en van Amsterdam, vaarde homo’s en lesbo’s met een verstandelijke beperking mee en was er zelfs een heuse heteroboot. Ook de homovijandigheid werd door menig deelnemer uitgebeeld, company pride was weer zichtbaar en delegaties uit meer dan tien landen waaronder Polen en Turkije vaarde mee. De Volkskrant kopte daags na de pride op de voorpagina niet voor niets: ‘feest met een inhoudelijk tintje’. Maar er waren naast de parade en feesten ook conferenties, sporttoernooien, culturele programma’s, boekbesprekingen en een filmfestival. Op kleine schaal, maar de aanzet was er. En het smaakt naar meer.

Vergunning Gay Pride 2008 nog niet rond
Pro Gay heeft de gemeente gevraagd om ook in 2008 de Amsterdam Gay Pride te mogen organiseren. Bij het ter perse gaan van dit nummer was de vergunning nog niet afgegeven. Ook het GBA wil de Gay Pride organiseren. Via www.weareproud.nl (de officiële website van Pro Gay voor de Amsterdam Gay Pride) kunnen mensen die overwegen in 2008 met de Amsterdam Gay Pride mee te varen hun naam en e-mail achterlaten. Ze krijgen dan automatisch bericht als de vergunning is verstrekt, waarna de inschrijving officieel wordt opengesteld. Mocht het GBA de Gay Pride organiseren, dan zal de informatie aan het GBA worden doorgegeven.

We Are
Pro Gay geeft haar activiteiten vorm onder de slogan ‘We Are’. Het logo, ontwikkelt in opdracht van de gemeente Amsterdam door VBAT, en de slogan vormen de tegenhanger van ‘I AMsterdam’, om met nadruk te laten zien dat we onszelf kunnen en mogen zijn. Dat er reden is om te stralen in de tolerante stad die Amsterdam zegt te willen zijn. Het logo draagt ook de gedachte van Pro Gay uit. Laat duizend bloemen bloeien. Hoe meer leuke initiatieven voor homo’s, lesbo’s trangenders en biseksuelen in Amsterdam, des te krachtiger de tolerante sfeer. Tijdens Amsterdam Gay Pride kunne organisatoren van feesten, sporttoernooien, culturele activiteiten, conferenties of andere activiteiten gebruik maken van het ‘We are’-logo. Via www.weareproud.nl kan daartoe contact worden opgenomen met Pro Gay. Afhankelijk van het soort activiteit heeft de ‘bloem’ een andere kleur om naast samenhang ook onderscheid in type activiteiten te accentueren.

Ambitie Pro Gay
Pro Gay heeft een ambitieuze agenda. Zorgen dat Amsterdam als Gay Capital een impuls krijgt. Dat doet ze door initiatieven mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door met musea te praten om tentoonstellingen te organiseren. Nadrukkelijk is het niet de bedoeling dat Pro Gay zelf activiteiten organiseert. Er zijn genoeg mensen en organisaties in Amsterdam die dat zelf kunnen. Maar heb je leuke suggesties en ideeën die Amsterdam als Gay Capital zouden verrijken, stuur een mail naar info@progay.nl en het bestuur kijkt of er partijen zijn die de activiteiten willen vorm geven. Heb je zelf leuke activiteiten, geef ook deze dan door en Pro Gay zorgt dat ze aan de roze evenementenkalenders worden toegevoegd.