Recordaantal bezoekers voor Pride met serieus tintje

Recordaantal bezoekers voor Pride met serieus tintje

De twaalfde botenoptocht van de Amsterdam Gay Pride heeft zaterdag een recordaantal bezoekers getrokken. Bijna een half miljoen mensen zagen een 72 grote boten voorbij komen. Daarmee is het de grootste parade ooit. Behalve veel gezelligheid, was er dit jaar veel ruimte voor serieuze boodschappen. Diverse boten waaronder die van COC Nederland vroegen aandacht voor afnemende homo-tolerantie.

De organisatie had maar liefst vier primeurs; een boot met verstandelijk gehandicapten, een met jongeren onder de zestien jaar, de heteroboot en een afvaardiging van de gemeente Amsterdam. Veel media-aandacht was er voor de 16-min boot van Danny Hoekzema. Als vanouds voeren er veel bekende Nederlanders mee tijdens de parade, zoals Gordon, Viola Holt en Boris van der Ham. De radio-dj's Coen en Sander van BNN hadden een eigen boot vol met lesbiennes. Rita Verdonk beoordeelde de boten vanaf de in de juryboot.

COC Nederland voer mee met zeven boten, waaronder een boot met als thema veiligheid. De homobelangenorganisatie koos voor onderwerp omdat het volgens voorzitter Frank van Dalen erg leeft in de gemeenschap. „Er is een hoop onrust en angst.‰ Op de boten droegen de opvarenden bordjes met teksten als Œstraatverbod voor potenrammen‚ en Œ25 procent extra straf voor homogeweld‚. SP-Kamerlid Krista van Velzen stond er ook bij, gehuld in een boevenpak.

De grachtenparade begon om 14.00 uur op het Westerdok en eindigde rond 18.00 uur in de buurt van Nemo. Rond 17.00 demonstreerden een groepje Œrijpere homo‚s‚ op de Zeedijk, omdat vanwege het voetbaltoernooi Amsterdam Tournament een aantal straatfeesten niet konden doorgaan. De Gay Pride wordt zondagavond officieel afgesloten bij de Stopera aan de Amstel. Hier brengt zangeres Sandra Reemer een hommage aan  de onlangs overleden oud-bugemeester van Amsterdam Schelto Patijn. Aansluitend krijgt berenband Bearforce zijn debuutsingle overhandigd.

FOTO'S AMSTERDAM GAY PRIDE BOTENPARADE