Lustrum Pink Christmas in teken van verbinding

Amsterdam kleurt vanaf woensdag weer roze met de start van Pink Christmas. Stichting ProGay organiseert de winterse tegenhanger van de Amsterdam Gay Pride voor de vijfde keer. Het evenement staat in het teken van verbinding.

Pink Christmas gaat woensdagmiddag van start met de officiële openingsreceptie in Club Nyx, waar Jeanine van Pinxteren, voorzitter van Stadsdeel Centrum en wethouder Eric van der Burg hun opwachting zullen maken. Stichting ProGay zal tijdens de receptie het thema voor de Amsterdam Gay Pride 2013 bekend maken.

Van 19 tot en met 31 december bulkt de roze kerstagenda van de feestelijke, culturele en emancipatoire activiteiten. De legendarische "Drag Winter Olympics" op het Leidseplein is hét winter buitenfestijn van Pink Christmas. Op donderdag 20 december binden drag kings en queens de schaatsen onder om met elkaar een sportieve, hilarische strijd aan te gaan.

De kerstmarkt op de Zeedijk op zaterdag 22 december is een samenwerking tussen homo- en hetero-ondernemers. Tussen 14.00 en 20.00 uur staan er vele kramen en vinden er optredens en een modeshow plaats. ProGay werkt samen met de populaire feesten Supertoys en Can You feel iT bij de organisatie van het openingsfeest op 22 en het slotfeest op 31 december. Op 23 december is er in de Keizersgrachtkerk een roze kerstdienst waarin stil wordt gestaan bij de voorgenomen anti-homowetgeving in Oeganda.

“Het Oegandese parlement was van plan de criminalisering van homoseksualiteit nog dit jaar als ‘kerstcadeau’ aan het volk te schenken. Het parlementslid dat het voorstel schreef is vorige week nota bene gezegend door de paus. Het signaal dat de Rooms Katholieke kerk hiermee afgeeft, valt moeilijk te rijmen met de boodschap van kerst”,zegt ProGay-directeur Irene Hemelaar. “Daarom is het des te belangrijk onze vrijheden en wettelijke gelijkheid in Nederland te koesteren en solidair te zijn met homo’s en lesbiennes in landen waar homoseksualiteit strafbaar is of waar je zelfs de doodstraf boven het hoofd hangt om wie je bent. Gedurende Pink Christmas zullen we daarom geld inzamelen voor het Pride Fonds van COC Nederland en Amnesty International.”

Het volledige programma is te vinden op www.pinkchristmas.nl.