ProGay spreekt in bij de raadscie WPA op 27-9

"Mevrouw van Es, dankuwel voor een stap voorwaarts in het Amsterdamse emancipatiebeleid voor lesbiennes, biseksuelen, homoseksuelen en transgenders.

Er zijn een paar dingen ons, Stichting ProGay, sinds 2006 onder andere de organisator van de Amsterdam Gay Pride, in de stukken opgevallen.

4 punten.

1) Wij missen ProGay in het beleid. We worden nergens genoemd als het om onze evenementen Amsterdam Gay Pride, de Botenparade en Pink Christmas gaat. Tot en met 2013 is de pride aan ons vergund. Gezien de geslaagde professionalisering dit jaar met als resultaat een uitstekend georganiseerd evenement, voorwaarden voor een 3-jarige verlenging, hebben we goed vertrouwen dat we de pride ook na 2013 zullen blijven organiseren.

2) Wat jammer dat het woord 'homo' nog altijd wordt gebruikt als synoniem voor hlbt, Liefst 2 keer in de titel en ook in het persbericht en de nota.

Het is niet correct en van deze tijd om ‘homo’ of ‘homoseksuelen’ te schrijven als je niet alleen homomannen bedoelt, want dat is nu eenmaal het gangbare taalgebruik geworden, ook al klopt het etymologisch ook nog zo goed. Een lesbienne, een biseksueel en een transgender moeten bij het woord ‘homo’ zich eerst afvragen of het ook hen aangaat. Bovendien is een biseksueel niet homo en kan een transpersoon lesbisch, hetero-, homo- of biseksueel zijn en is een lesbienne geen man. Doe als de organisaties die ons lhbt’s vertegenwoordigen en als de landelijke overheid en laat ‘homo’ in deze context alsjeblieft varen.

3) Europride 2016

Wij missen in het begeleidend schrijven bij de inzet op het “naar Amsterdam halen van internationale HLBT-evenementen, congressen en conferenties', EuroPride. EuroPride is een evenement waar internationale mensenrechten een belangrijke rol spelen. Het biedt Amsterdam volop de gelegenheid haar voortrekkersrol als Gay Destination op zich te nemen en zich internationaal als sterke tolerante stad te profileren.

Stichting ProGay zal in 2013 als lid van de Europese vereniging van pride-organisatoren EPOA een bid doen op Europride 2016, maar wil dit niet doen zonder de steun van Amsterdam.

We vragen morele steun van burgemeester en wethouders om de komende jaren in groter getale zichtbaar aanwezig te zijn bij de verschillende activiteiten van de 9 dagen durende Amsterdam Gay Pride, we vragen waar nodig financiële steun in de bidfase en voor het evenement.  We vragen de stad het evenement – dat een nog grotere, glanzender parel voor de stad zou kunnen zijn dan de Amsterdam Gay Pride alleen – te omarmen.

4) Wij vinden het een pluspunt in het beleid dat ‘hetero’-evenementen als de Marathon en SAIL meer ‘roze’ zullen worden en dat gay-straight allianties net als in de sport ook hier worden gestimuleerd. Wij bieden graag als spin in het web in de creatieve, ondernemende lhbt-community onze expertise en netwerk aan."

Hier is het lhbt-beleid van Amsterdam te lezen.

In haar reactie zei de wethouder dat ze het eens met ons is voor wat betreft het gebruik van LHBT ipv 'homo'. En ze staat in grondhouding positief tegenover Europride 2016 (al is dit natuurlijk de portefeuille van Wethouder Carolien Gehrels, en zal zij hier uiteindelijk een uitspraak over moeten doen).