Gong Ceremonie in teken van homoseksualiteit in de sport

Vanmorgen opende Stichting ProGay voor het vierde achtereenvolgende jaar tijdens de Amsterdam Gay Pride de beurs met de traditionele gong ceremonie. Met de aanwezigheid van sporters, vertegenwoordigers van de KNVB, de Alliantie Gelijkspelen en het Ministerie van OCW luidt deze nationale afspiegeling een nieuwe periode in. Sport heeft nog meer toekomst als het toegankelijk en veilig is voor iedereen, ook voor homo- en biseksuelen, lesbiennes en transgenders.

ProGay is er trots op dat de stichting dit jaar andermaal door NYSE Euronext in de gelegenheid is gesteld om de beurs te openen. De Amsterdam Gay Pride is 'on the move' en sport staat daarmee hoog in het vaandel. Anya Wiersma, secretaris ProGay en voorzitter Guts (Gay Union Through Sports): "Het belang van deze Gong Ceremonie is dat sport, dankzij Stichting ProGay een hele duidelijke rol krijgt tijdens de Amsterdam Gay Pride. Een ieder moet veilig kunnen sporten en zichzelf kunnen zijn. Ook én met name in de sport, zowel in de individuele sporten (bijvoorbeeld in de fitnessschool) als in georganiseerde sporten. Op zowel recreatieniveau, als amateur en topsport."

Ook de KNVB stelt dat iedereen moet kunnen voetballen en hierin zichzelf moet kunnen zijn. Onderzoek wijst echter uit dat het klimaat voor niet-heteroseksuelen verbeterd kan worden. De bond heeft het thema hoog op de agenda staan en werkt momenteel voetbalbreed aan een gedegen aanpak van dit probleem. In het najaar zal de KNVB hier meer over bekendmaken. De Alliantie Gelijkspelen ziet de gongceremonie als het moment om aan te geven dat de georganiseerde sport in beweging is en werk gaat maken van de acceptatie van lesbiennes, biseksuelen, homoseksuelen en transgenders, zowel in teamsporten als voetbal en hockey, en ook in individuele sporten.

Irene Hemelaar, directeur ProGay: "We zijn bijzonder blij met deze stap. We nodigen de KNVB dan ook van harte uit volgend jaar deel te nemen aan de botenparade en wereldwijd dit positieve signaal af te geven. We hopen dat Ajax hier ook een rol in gaat spelen. Ajax is Amsterdam en de Gay Pride is Amsterdam. Hoe mooi zou het zijn als we volgend jaar bij de viering van 400 jaar Amsterdamse grachten tezamen een triomftocht door de grachten maken."