Primeurs tijdens zeventiende editie Amsterdam Gay Pride

Amsterdam staat vanaf zaterdag 28 juli in het teken van de Amsterdam Gay Pride. Deze editie met het thema ‘On the Move’ is groter dan ooit en kent primeurs als de Tears of Pride Walk, een serieuze wandelmanifestatie die in het teken staat van homofobie. Ook kunnen bezoekers van de botenparade dit jaar voor het eerst via sms stemmen op hun favoriete boot.

 

De Amsterdam Gay Pride is in beweging. “Dit jaar kent de pride enkele nieuwe elementen zowel op het serieuze als luchtige vlak”, zegt Irene Hemelaar, directeur van pride-organisator, Stichting ProGay. “Op donderdag 2 augustus organiseren we samen met Stichting Homomonument en Stadsdeel West de Tears of Pride Walk, een manifestatie op het Mercatorplein met een optocht naar het Homomonument die in het teken staat van homofobie, respect en jezelf kunnen zijn.”

Ook de botenparade op zaterdag 4 augustus kent een tweetal primeurs. Voor het eerst verrijst er dit jaar een speciale VIP-tribune op pontons in de Amstel vanwaar zo’n 700 toeschouwers de parade zullen aanschouwen. In een samenwerking van ProGay, AVRO en YouTube wordt de botenparade voor de tweede maal wereldwijd via een livestream op internet uitgezonden. Nieuw is dat kijkers en toeschouwers via sms kunnen stemmen op hun favoriete boot. De winnaar van de publieksprijs is verzekerd van deelname in 2013.

De negen dagen durende Amsterdam Gay Pride trapt op zaterdag 28 juli af met de openingsreceptie in het Scheepvaartmuseum voor genodigden. Van donderdag 2 tot en met zaterdag 4 augustus vinden de straat- en pleinfeesten plaats. Het evenement wordt zondag 5 augustus afgesloten met het traditionele slotfeest op het Rembrandtplein.

De Amsterdam Gay Pride is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste jaarlijks terugkerende evenement van Amsterdam. Zaterdag 4 augustus trekken 80 versierde boten door de grachten van Amsterdam. Het volledige programma staat op www.weareproud.nl.