72 grote boten en 4 primeurs

Ruim zeventig grote boten varen zaterdag 4 augustus mee met de Amsterdam Gay Pride. Niet eerder voeren in de parade zoveel boten mee. Dit maakte organisator Pro Gay dinsdag 31 juli bekend tijdens de openingsreceptie van de Pride. Ook nieuw dit jaar is de boot voor jongeren tot 16 jaar, de verstandelijk gehandicaptenboot en de heteroboot. Voor het eerst zal de gemeente Amsterdam met een boot meevaren.

Het startschot voor de twaalfde Amsterdamse Gay Pride werd dinsdagmiddag tijdens de openingsreceptie in Amsterdam gegeven door wethouder Henna Buyne. Organisator Pro Gay zet in op verbreding en verdieping van het jaarlijkse evenement. Zo bestaat de Pride dit jaar niet alleen uit de bekende botenoptocht, maar zijn er ook sportwedstrijden, een filmfestival, een congres over homoseksualiteit in het bedrijfsleven en een symposium over homorechten in Oost-Europa. Om deze nieuwe, inhoudelijke koers te markeren werd de nieuwe naam ‘We Are Amsterdam Gay Pride’ en een nieuw logo ontwikkeld.

De Gay Pride wordt volgens Hugo Braakhuis van Pro Gay een groot feest. “De Amsterdam Gay Pride is een feest met een boodschap. Een feest omdat we kunnen zijn wie we zijn. Een boodschap omdat er nog een wereld te winnen valt en we waakzaam moeten zijn”, aldus Braakhuis.COC-voorzitter Frank van Dalen ging in zijn speech in op negatieve reacties die de Gay Pride ook in 2007 nog oproept. “De Pride wordt door sommigen nog steeds gezien als het Sodom en Gomorra op de Amsterdamse grachten. Als homoseksualiteit niet zichtbaar kan en mag zijn en de vele inhoudelijk boodschappen worden ontkend, dan is er nog veel werk te verzetten. Pas als je vrij van morele oordelen jezelf kunt zijn, wordt er gebouwd aan een samenleving waar sociale acceptatie de norm is en afwijzing van homoseksualiteit niet langer meer voorkomt.”Naast de vele straatfeesten die er vier dagen lang worden gehouden zijn er inhoudelijke activiteiten. Zo organiseren ING, IBM, TNT en Philips woensdag een conferentie over homoseksualiteit. Tijdens de GreyPride donderdag wordt Mr. En Mrs. GreyPride gekozen. Ook is er die dag een symposium over homorechten in Oost-Europa. Niet eerder kwamen zoveel organisaties uit landen als Azerbeidzjan en Moldavië bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Tijdens het slotfeest zondag op het Stoperaplein aan de Amstel brengt zangeres Sandra Reemer een hommage aan de onlangs overleden oud-burgemeester Patijn.