Wethouder Van Es en Fatima Elatik openen Drag Winter Olympics

Wethouder Andrée van Es en Fatima Elatik openen zondag 18 december de Drag Winter Olympics. De wedstrijd tussen dragqueens en -kings wordt gehouden op de ijsbaan op het Amsterdamse Leidseplein. Jongens van Marokkaanse afkomst zien erop toe dat het evenement rustig verloopt. De dragwedstrijd is een onderdeel van Pink Christmas, het roze winterevenement dat ProGay dit jaar voor de vierde keer organiseert.

De ijsbaan en de Drag Winter Olympics zijn een vast onderdeel van Pink Christmas. Het startschot voor de wedstrijd waarbij dragqueens en -kings het tegen elkaar opnemen, wordt zondag om 16.00 uur gegeven door de Amsterdamse wethouder Andrée van Es en Fatima Elatik (stadsdeelvoorzitter Amsterdam Oost). Jongens van Marokkaanse afkomst zien er zondag op toe dat het evenement op de ijsbaan van Frans Stuy rustig verloopt.

Pink Christmas is woensdag van start gegaan met de kroning van Ellie Lust (voorzitter politienetwerk Roze in Blauw) tot LesbICOONingin 2011. Tot het einde van het jaar worden er in de hele stad allerlei winterse activiteiten georganiseerd. Zo is er komende zaterdag in de Reguliersdwarsstraat een kerstmarkt. Om 20.00 uur is er in de bekende homo-uitgaansstraat een modeshow en treedt Irma Derby (X Factor) op.

Voor wie liever binnen blijft, zijn er onder andere exposities in de OBA en in Artis. Filmhuis Rialto heeft op 16, 17 en 23 december een speciaal Pink Christmas-programma. Op 23 december is er in de Keizersgrachtkerk een roze kerstdienst. Het volledige programma van Pink Christmas is te vinden op www.pinkchristmas.nl.

Pink Christmas staat dit jaar in het teken van veiligheid. “Afgelopen jaren is het beeld ontstaan dat islamitische migranten de oorzaak zijn van afnemende tolerantie”, zegt ProGay-voorzitter Irene Hemelaar. “Uit onderzoek blijkt dat niet religie, maar een cultuur van machogedrag reden is voor anti-homogeweld. Homoseksualiteit op zich is geen groot probleem, zolang homo’s zich in het openbaar maar aanpassen aan de geldende heteronormen. Wij vinden het belangrijk dat Amsterdam een plek is waar iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn, daarom blijft het belangrijk om homoseksualiteit in al haar diversiteit te laten zien.”