Pink Christmas in het teken van Veiligheid

Amsterdam staat vanaf vandaag weer in het teken van Pink Christmas. Stichting ProGay organiseert het roze winterevenement voor de vierde keer. Tot het einde van het jaar worden er verspreid over Amsterdam allerlei winterse activiteiten georganiseerd. Dit jaar staat veiligheid centraal.

Pink Christmas gaat woensdagmiddag van start met de officiële openingsreceptie. Tijdens deze borrel wordt de LesbICOONingin 2011 gekroond. Voor de prijs zijn vijf vrouwen genomineerd, die zich afgelopen jaar hebben bijgedragen aan positieve beeldvorming van lesbiennes. De strijd gaat tussen Vera Bergkamp (voorzitter COC Nederland), Ellie Lust (voorzitter Roze in Blauw), Lisette Kuyper (onderzoeker), Petra Luiken (voorzitter Stichting PANN) en Claudia de Breij (cabaretier).

Hoogtepunten van het evenement zijn de kerstmarkt en modeshow op zaterdag 17 december. Wie een kerstcadeau zoekt, kan vanaf 14.00 uur bij een van de 25 marktkramen in de Reguliersdwarsstraat terecht. Om 20.00 uur wordt de laatste mode getoond en verschillende koren brengen de bezoekers in kerststemming. Voor wie liever binnen blijft, zijn er onder andere exposities in de OBA en in Artis. Filmhuis Rialto heeft op 16, 17 en 23 december een speciaal Pink Christmas-programma. Op 23 december is er in de Keizersgrachtkerk een roze kerstdienst. Het volledige programma is te vinden op www.pinkchristmas.nl.

Ook dit jaar ontbreekt de ijsbaan niet. Op vrijdag 16 december kan vanaf 19.00 uur worden geschaatst op de ijsbaan van Frans Stuy op het Leidseplein. Op zondag 18 december tussen 14.00 en 16.00 uur is de schaatsbaan gereserveerd voor kinderen van roze ouders. Aansluitend vindt de Drag Winter Olympics plaats. Jongens van Marokkaanse afkomst zijn bij de wedstrijd aanwezig om orde te houden. Samen met de dragqueens en -kings laten ze zien dat minderheden juist goed samen kunnen gaan. De vierde editie van Pink Christmas staat dan ook in het teken van veiligheid.

“Afgelopen jaren is het beeld ontstaan dat islamitische migranten de oorzaak zijn van afnemende tolerantie”, zegt ProGay-voorzitter Irene Hemelaar. “Uit onderzoek blijkt dat niet religie, maar een cultuur van machogedrag reden is voor anti-homogeweld. Homoseksualiteit op zich is geen groot probleem, zolang homo’s zich in het openbaar maar aanpassen aan de geldende heteronormen. Wij vinden het belangrijk dat Amsterdam een plek is waar iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn, daarom blijft het belangrijk om homoseksualiteit in al haar diversiteit te laten zien.”