Loting Amsterdam Gay Pride

In café Queen’s Head werd afgelopen zondag geloot voor de botenparade van de Amsterdam Gay Pride. Met 220 aanmeldingen voor 80 boten, heeft ProGay helaas veel organisaties moeten teleurstellen.

Het maximale aantal boten dat mag deelnemen is al jaren hetzelfde: 80. De vaarroute is gedurende een aantal uren evenementengebied. Aan het einde van de middag moet dit gebied weer beschikbaar zijn voor anderen. Met meer dan 80 deelnemers is dat gewoonweg niet haalbaar.

Om de diversiteit van de parade te waarborgen zijn er verschillende categorieën zoals klein particulier, non-profit, overheid, gay horeca, roze bedrijfsnetwerken en sponsorboten.

Over die laatste categorie bestaan veel misverstanden. Het organiseren van de parade kost geld. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakkosten en beveiligingskosten. De daadwerkelijke kosten per boot bedragen zo’n 1600 euro. Het inschrijfgeld voor de ideële organisaties bedraagt 100 euro en die van de categorie particulier 75. Sponsorboten zijn nodig om de botenparade te financieren.

In de media wordt vaak de nadruk gelegd op aansprekende namen. ‘Henk Dal’ (trouwe deelnemer met altijd een geweldig versierde boot) en ‘Vriendengroep de Grapjassen’ zijn in die zin geen aansprekende namen. NS en TomTom zijn dat wel. Niet onlogisch dat media hierop de nadruk leggen.

Belangrijk om te weten is wel dat het om de roze netwerken van deze bedrijven gaat. We zijn blij dat werkgevers als NS en TomTom meevaren. Hiermee geven zij aan dat homoseksualiteit een onderdeel is van de maatschappij en van hun bedrijf. Dat is een belangrijke doelstelling van de Amsterdam Gay Pride.

De lijst van deelnemende organisaties is hier te vinden. Met het publiceren van deze lijst hopen we dat organisatoren de handen ineenslaan. Het thema is  dit jaar ‘All together now’. Wat zou het mooi zijn als organisaties die zijn uitgeloot, samenwerking zoeken met organisaties die zijn ingeloot – en andersom.

Dat komt de diversiteit van de Amsterdam Gay Pride, waarbij de roze community zich presenteert, ten goede en zal het spektakel nog grootser zijn. Dat maakt het leuker voor het publiek. Want hopelijk staan er dit jaar weer een half miljoen mensen langs de kant en volgen nog meer mensen de parade via radio en televisie.