Defensie vaart mee met Amsterdam Gay Pride

Defensie vaart dit jaar mee met de Amsterdam Gay Pride. Het is voor het eerst dat militairen met een eigen boot deelnemen aan de beroemde botenparade. De boot is een initiatief van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK). De bekende botenparade vindt dit jaar plaats op zaterdag 6 augustus.

De SHK en Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay zijn blij dat militairen in uniform meevaren. De deelname betekent volgens de partijen een grote stap in de sociale acceptatie van homoseksualiteit binnen Defensie. Twee jaar geleden mochten militairen niet meevaren, afgelopen jaar alleen op persoonlijke titel. Militairen lopen al wel enkele jaren mee in de optocht van Roze Zaterdag.

“Zoals we allen weten is de emancipatie van homoseksuelen een zaak van de lange adem”, aldus Henk Itzig Heine, verantwoordelijk voor homobeleid bij  de Nederlandse krijgsmacht. “We weten ook dat zichtbaarheid belangrijk is voor de verdere acceptatie van homoseksualiteit.” Soms kunnen slechts kleine stappen worden gezet. “Maar als deze stappen in de juiste richting zijn, bereiken we uiteindelijk ons doel.”

Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay is verheugd over de deelname van Defensie. “Politici, multinationals en politiemensen varen mee met de Amsterdam Gay Pride”, zegt voorzitter Irene Hemelaar. “Daarmee geven zij een signaal af dat homoseksualiteit een onlosmakelijk onderdeel is van de samenleving. We zijn blij dat Defensie dat ook doet.”

De Amsterdam Gay Pride begint dit jaar op 30 juli en duurt tot en met 7 augustus. Gedurende de week worden verschillende inhoudelijke, sportieve en feestelijke activiteiten georganiseerd. De traditionele botenparade vindt plaats op zaterdag 6 augustus. Inschrijven hiervoor kan tot en met 28 maart op de website www.weareproud.nl. Bij meer  aanmeldingen dan plekken zal er worden geloot. De SHK dient een belangrijk maatschappelijk doel en daardoor rekenen op een ‘wildcard’.