ProGay organiseert parade voor zesde keer

De inschrijving voor de botenparade van de Amsterdam Gay Pride opent op 1 maart. De gemeente Amsterdam heeft de vergunning voor het zesde achtereenvolgende jaar verleend aan stichting ProGay. Uit onderzoek van evenementenmonitor Respons bleek onlangs dat de pride is uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse evenement van Amsterdam. Aanmelden voor deelname aan de parade kan via weareproud.nl.

Net als afgelopen jaren kon de gemeente kiezen tussen twee aanvragers. Doorslaggevend om voor ProGay te kiezen is de invulling van veiligheid. De regels zijn sinds 2005 aanzienlijk strenger, wat om een andere, duurdere organisatie vraagt dan daarvoor. Uit de brief die ProGay van de gemeente ontving blijkt dat ProGay met een realistische begroting en invulling van het eisenpakket is gekomen en aan de gestelde eisen voldoet. De gemeente Amsterdam heeft de intentie om de vergunning ook voor 2012 en 2013 aan ProGay te verlenen.

De bekende botenparade van de Amsterdam Gay Pride vindt dit jaar plaats op zaterdag 6 augustus. Het hele evenement duurt ruim een week en eindigt op de zondag na de botenparade met het traditionele slotfeest. De afgelopen jaren is de Amsterdam Gay Pride uitgegroeid tot een groots evenement met sport, cultuur, emancipatie en natuurlijk uitgaan. Vanaf 1 maart kunnen organisaties zich op www.weareproud.nl aanmelden om deel te nemen aan de botenparade. Organisaties kunnen zich gedurende vier weken inschrijven.

Afgelopen jaar meldde zich een recordaantal van ruim 180 organisaties aan, voor 80 beschikbare startnummers. Ook dit jaar zal er worden geloot. Er zijn wederom verschillende categorieën, zoals particulier, gayhoreca en commercieel. Grote bedrijven betalen meer, zodat het inschrijfgeld voor kleine, homogerelateerde organisaties laag kan blijven.

ProGay is blij dat het ook komende jaar de Amsterdam Gay Pride mag organiseren. "De samenwerking met en steun van de gemeente om dit evenement voor de stad mogelijk te maken stellen wij zeer op prijs", zegt voorzitter Irene Hemelaar. Burgemeester Van der Laan zei onlangs in de GayKrant: "Ze doen het goed. De organisatie van het evenement is op orde gekomen in vergelijking met enkele jaren geleden." Twee weken geleden werd bekend dat de pride inmiddels het grootste jaarlijkse evenement van Amsterdam is. Hemelaar: "We zijn blij dat we structureel door kunnen om de Amsterdam Gay Pride meer en meer van iedereen te laten zijn."