Heteroboot

Tijdens de botenparade van de Amsterdam Gay Pride vaart een heteroboot mee. De boot is het initiatief van Coos Peterse en is bedoeld als statement. Rapper Maestro Mikel en zijn buurman Coos Peterse uit Haarlem willen met hun actie een positief signaal uitzenden naar de homogemeenschap. 'In Nederland is iedereen vrij om homo te zijn, dat is een groot goed en wij hetero's laten het niet gebeuren dat iemand die verworvenheid inpikt', licht Peterse toe.

Doorgaans hebben rappers en homo's niet al te veel gemeen, daarom is het initiatief van Maestro Mikel opmerkelijk. In het 3FM hiphopprogramma 3voor12XL zei de rapper: "Het idee komt van Coos, maar ik was meteen enthousiast. Homo’s maken een moeilijke tijd door in Nederland, het aantal geweldsdelicten in hun richting neemt toe. We worden intoleranter en de toleranten onverschilliger. Wij maakten ons daar boos over met een bierflesje aan de mond en besloten toen wel iets te doen. Daarom varen we mee tijdens het grootste gay-evenement van Amsterdam. Hetero’s voor homo’s, zoiets." Lange Frans, die eerder een nummer opnam met een van Nederlands populairste homo’s Gordon, reageert volgens daglblad De Pers positief op het initiatief. Zelf is hij die bewuste zondag op vakantie, maar hij steunt de hetero’s op de boot van harte. Op populaire hiphopsites debatteren jongeren over het nieuws en gisteren kwam er steun van het radiostation Juize fm, de urbantak van Radio 538 waar elke week een half miljoen jongeren naar luisteren. Dj Jeff van Juize: "Wij vinden dit super en willen absoluut een steentje bijdragen. Het loopt de spuigaten uit met de antihomo-sentimenten. Ik bied aan om die dag plaatjes te draaien op de boot en we gaan het in onze uitzendingen behandelen." Ook de hoofdredacteur van het webmagazine State vindt het ‘een moedig en positief signaal’. En Vieze Fur en Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig zijn ook wel te porren voor een tochtje over de grachten. "De Jeugd is zeker niet antihomo", aldus Wartaal.
 
COC Nederland steunt het initiatief van de heteroseksuele Haarlemmer en heeft Peterse aankleding voor zijn boot, waaronder regenboogvlaggen, beschikbaar gesteld.