Amsterdam Gay Pride grootste evenement van de stad

De Amsterdam Gay Pride is officieel het grootste jaarlijks terugkerende evenement van Amsterdam. Dat heeft het onafhankelijk data- en onderzoeksbureau op het gebied van vrijetijdsbesteding in Nederland Respons bekend gemaakt. De Amsterdam Gay Pride is de top vijf van grootste evenementen in Nederland binnengetreden en is daarmee het grootste Amsterdamse jaarlijks terugkerende evenement geworden.

In 2007 werd nieuw beleid van verbreding en verdieping van de Amsterdam Gay Pride ingezet. Jaarlijks leidde dat tot meer bezoekers, meer straat- en pleinfeesten, een groter cultureel en emancipatoir programma en een botenparade waar jaar na jaar records werden gebroken. In 2010 zagen bijna 400.000 mensen, ondanks zeer heftige aanhoudende regen, de divers samengestelde botenparade aan zich voorbij trekken. Ook volgden een miljoen kijkers de botenparade op nationale TV die voor het eerst uitgebreid verslag deed. In vier jaar tijd heeft de Amsterdam Gay Pride de nummer 1 positie van Amsterdamse evenementen verworven.

Amsterdam Gay Pride wordt sinds 2006 door stichting ProGay georganiseerd. Diverse prijzen mocht ProGay al in de wacht slepen. Zo won de Amsterdam Gay Pride in 2008 nog de Welcome Award als meest gastvrije evenement van Amsterdam, werd in 2009 in Amerika de Amsterdam Gay Pride tot beste gaypride van Europe uitgeroepen, won ProGay in 2010 een award in de categorie ‘beste stadspromotie-event’ van Nederland en afgelopen augustus werd in het internationale magazine Newsweek de Amsterdam Gay Pride als 'hottest party on the planet' omschreven.

'Wij zijn ontzettend trots dat onze inspanningen om de Amsterdam Gay Pride wereldwijd op de kaart te zetten en mensen naar Amsterdam te halen zo'n fantastisch resultaat opleveren', aldus ProGay-voorzitter Irene Hemelaar. Hemelaar, die in november het voorzitterschap overnam van Frank van Dalen, hoopt dat het ingezette beleid met steun van de gemeente kan worden voortgezet. 'Het is goed voor de lokale economie, de uitstraling van Amsterdam als tolerante stad en voor de Amsterdamse LHBT-gemeenschap', aldus Hemelaar.

Komende maand zal de gemeente Amsterdam beslissen of ProGay ook in 2011 weer de Amsterdam Gay Pride mag organiseren. Meer informatie over het evenement is te vinden op de officiële website van de Amsterdam Gay Pride: www.weareproud.nl.