Amsterdam Gay Capital is dood, leve Amsterdam Gay Capital

"Voor wie de signalen wil zien is duidelijk, er broeit wat onder de oppervlakte. Amsterdam Gay Capital is niet dood, heeft het moeilijk gehad, heeft last van achterstallig onderhoud, maar staat ook met de juiste aandacht van alle betrokkenen, binnen en buiten de scene, op het punt van doorbreken.", aldus ProGay-voorzitter Frank van Dalen die dinsdagmiddag 3 augustus samen met wethouder Andrée van Es en andere Gay Pride betrokkenen tijdens de openingsreceptie proostte op de 15de Amsterdam Gay Pride.

Frank van Dalen: "Onder de oppervlakte is veel gaande en er is maar weinig voor nodig om het tot bloei en wasdom te laten komen, dat bewijst de vijftiende Amsterdam Gay Pride. Met meer dan 300 verschillende activiteiten de grootste Gay Pride in Amsterdam ooit. Een resultaat dat alleen mogelijk is omdat er tientallen grote en kleine organisaties zijn, honderden vrijwilligers en professionals, die hun schouders onder deze gay pride hebben gezet. Die met z’n allen niet alleen laten zien  dat de homogemeenschap vol creativiteit, initiatief en energie zit, maar bovenal door samenwerking tot grootste zaken in staat is.

De Amsterdam Gay Pride is zichzelf aan het ontstijgen. Niet langer een festival van één man of één organisatie. Amsterdam Gay Pride is zelfs niet meer van Amsterdam alleen. Er is iets gebeurd. Iets wat groter is dan ons allen hier samen.

Amsterdam Gay Capital is dus zeker niet dood. Maar er moet wel blijvend aan gewerkt worden. Geweld en intimidatie tegen homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders komt nog steeds voor. Inzet op veiligheid en sociale acceptatie is daarom de grote opdracht die voor ons ligt. Maar sociale acceptatie en veiligheid alleen maken geen Gay Capital. Dit besef is in Amsterdam nog niet voldoende doorgedrongen. Ook moet er geïnvesteerd worden in de harde infrastructuur."


Download de 'speech openingsreceptie Amsterdam Gay Pride 2010 - Fank van Dalen' als pdf >>