Amsterdam Gay Pride groter dan ooit

afbeelding van Canal ParadeHet programma van de Amsterdam Gay Pride is dit jaar omvangrijker dan ooit. Van 1 tot en met 8 augustus worden in Amsterdam meer dan 300 activiteiten georganiseerd. De vijftiende editie van het evenement staat in het teken van ‘Celebrate’. Zaterdag 7 augustus trekken 80 feestelijk boten door de gracht voor de traditionele botenparade.

De internationaal bekende botenoptocht vertrekt 7 augustus om 13.30 uur vanuit het Westerdok. Tachtig feestelijk aangeklede boten varen via de Prinsengracht naar de Amstel. Net als voorgaande jaren kent de botenparade ook dit jaar primeurs. Zo vaart er voor het eerst een Joodse boot mee van Beit Ha’Chidush. Ook varen voor het eerst een Europe Pride boot en een African Pride boot mee.

De Amsterdam Gay Pride begint dinsdag 3 augustus officieel met de feestelijke openingsreceptie. Gedurende de Amsterdam Gay Pride-week worden in de stad ruim 300 activiteiten georganiseerd. Daarmee is het evenement groter dan ooit. Er zijn activiteiten voor jongeren, ouderen, vrouwen, travestieten, transgenders, doven, homo-ouders en hun kinderen. ‘Cruising’ op donderdag op de Supperclub Cruise is het officiële openingsfeest. Het evenement wordt zondag door onder andere Willeke Alberti afgesloten met het slotfeest op het Stoperaplein.

Speciaal voor de pride gaan de nu gesloten bar April, Exit bar en club Exit in de Reguliersdwarsstraat weer open. Op vrijdag en zaterdag zijn er meer straatfeesten dan ooit tevoren. Er zijn openluchtfeesten op de Westermarkt, Amstelveld, Zeedijk, aan de Amstel, in de Utrechtsestraat, de Paardenstraat en de Reguliersdwarsstraat. Ook op het Rembrandtplein zijn veel activiteiten. Daar wordt bijvoorbeeld op vrijdagavond uit acht kandidaten de nieuwe Mr. Gay Netherlands gekozen.

Naast feest, is er uitgebreid sport- en cultuurprogramma. Donderdag is Kunst- en Cultuurdag, waaraan verschillende musea en kunstgaleries meedoen. Vrijdag 6 augustus is uitgeroepen tot Amsterdam Gay Pride Sportdag. Zo organiseren roeiverenigingen Willem III en Skoll roeitochten en clinics. Op de Nieuwmarkt is op woensdag- en donderdagavond een openluchtbioscoop met korte African Pride en Europe Pride films en aansluitend ‘I Love You Phillip Morris’ (woensdag) en  ‘And Then Came Lola’ (donderdag).

Ook voor de vrouwen is een speciaal programma, met onder andere een wandeltocht en een motorroute. Het vrouwenprogramma trapt op zaterdag 31 juli af met CumShots, het eerste lesbische porno festival in Nederland. IHLIA in de Openbare Bibliotheek (OBA) is het centrum van de vrouwenactiviteiten, met op zondag de LesBian Pride Chill Out.

“De Amsterdam Gay Pride is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een multi-disciplinair festival van internationale allure waar Amsterdam trots op kan en mag zijn”, zegt Frank van Dalen, voorzitter van Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay. “De combinatie van feesten, cultuur en emancipatie maken het evenement uniek in haar soort. Honderdduizenden inwoners en bezoekers van Amsterdam en ver daarbuiten genieten van de Amsterdam Gay Pride.” 

De Amsterdam Gay Pride begint op 1 augustus en duurt tot 8 augustus. De botenparade trekt zaterdag 7 augustus via de Prinsengracht naar de Amstel. Een recordaantal van 175 organisaties meldden zich aan om mee te varen, tachtig boten doen daadwerkelijk mee. De AVRO doet verslag van de botenparade, BNN zendt vrijdag de ‘Homo 100’ uit vanaf het Rembrendtplein.

Dit bericht is ook als persbericht te downloaden onder PERS.