Debat over invloed Europa op positie Turkse homo’s

Welke invloed heeft Europa op de positie van homoseksuelen in Turkije? Die vraag staat centraal tijdens het Turkije-debat, dat ProGay maandag 2 augustus organiseert. Het debat dat onderdeel is van Europe Pride begint om 19.00 uur en vindt plaats bij COC Amsterdam, Rozenstraat 14.

Aan het debat nemen deel Serdar Manavoglu (stichting Pera Amsterdam), Michiel Odijk (RozeLinks), Can Celebi (filmmaker) en Bram Hendrawan (universitair onderzoeker). Er wordt gediscussieerd aan de hand van stellingen. De discussie wordt gevoerd onder leiding van Tania Barkhuis, directeur COC Amsterdam.

Centraal tijdens het debat staat de vraag welke invloed Europa heeft op de positie van LGBT’s (lesbian, gay, bisexual en transgender). De eventuele toetreding van Turkije tot de EU heeft voor- en nadelen. De sprekers gaan in op de vraag wat Europa kan betekenen voor Turkse LGBT’s, maar ook op de vraag welke invloed Turkije heeft op het Europese beleid.

“Om tot de EU toe te treden, zal Turkije de anti-discriminatiewetgeving moeten aanpassen”, zegt ProGay-voorzitter Frank van Dalen. Van Dalen was eerder als waarnemer aanwezig bij rechtszaken die de Turkse overheid tegen de Turkse homo-organisatie Lambda had aangespannen in een poging deze organisatie te verbieden. “Hoewel homoseksualiteit officieel niet verboden is, zullen Europese eisen aan toetreding van Turkije bijdragen aan een beter klimaat voor LGBT’s. Want druk op Turkije, zoals de rechtszaken hebben laten zien, blijft nodig.”

Dit bericht is ook als persbericht te downloaden onder PERS.