Amsterdamse zorgcentra slaan handen ineen voor GREY Pride

‘Homoseksualiteit vaak taboe onder senioren’'

afbeelding twee oudere mannenProGay-voorzitter Frank van Dalen geeft zaterdag 31 juli om 15.00 uur het startschot voor GREY Pride. Tijdens de Amsterdam Gay Pride wordt iedere dag een andere activiteiten voor 50-plussers georganiseerd. Startpunt van deze Roze Estafette is zorgcentrum Flesseman. GREY Pride is een initiatief van Mokum Roze en Consortium Roze 50+ Nederland.


Voor de organisatie van GREY Pride slaan zeven Amsterdamse zorgcentra de handen ineen. Vanaf 31 juli is er voor 50-plussers iedere dag een culturele activiteit met een roze randje. Elke dag wordt de zogenaamde ‘Roze Loper’ doorgegeven. Deze sleutel staat symbool voor een homovriendelijk beleid in de zorg. Het is voor het eerst dat zeven zorginstellingen gezamenlijk optrekken en aandacht besteden aan homoseksuele ouderen.

De aftrap is zaterdag 31 juli in zorgcentrum Flesseman, Nieuwmarkt 77. ProGay-voorzitter Van Dalen opent de Roze Estafette van de GREY Pride hier om 15.00 uur. GREY Pride is een initiatief van Mokum Roze en het Consortium Roze 50+ Nederland. Roze Mokum is een samenwerking tussen Amsta, Cordaan, OsiraGroep, Centram, Jellinek Mentrum en COC. Het Consortium Roze 50+ Nederland bestaat uit ANBO, COC, Movisie en Schorer.

Gedurende de week voor de Amsterdam Gay Pride zijn er verschillende activiteiten. Zo is er op 4 augustus Bingo en op 6 augustus een GREY Pride Brunch. Op donderdagavond worden in Paleis van de Weemoed (Oudezijds voorburgwal 15) Miss en Mister Greypride verkozen. Een vakjury bepaalt wie zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor homo-emancipatie. Het volledige programma van de GREY Pride is te vinden op www.roze50plus.nl.

“Homoseksuele en lesbische ouderen zijn vaak een vergeten groep”, weet  ProGay-voorzitter Frank van Dalen. “In veel verzorgingstehuizen is homoseksualiteit onder bewoners nog een behoorlijk taboe. Voor roze ouderen betekent dat vaak dat ze na een open leven, weer deels in de kast kruipen. In het najaar van je leven mag dat toch niet gebeuren. Het is fantastisch dat een aantal zorginstellingen de Amsterdam Gay Pride aangrijpt om homoseksualiteit zichtbaar te maken, zodat er meer begrip en acceptatie ontstaat bij de leeftijdsgenoten.”

Dit bericht is ook als persbericht te downloaden onder PERS.