GreyPride

GreyPink presenteert op donderdag 2 augustus 2007 de GreyPride in Paleis van de Weemoed in Amsterdam
 
Michelle DuBarry
Speciaal daarvoor is uitgenodigd uit Toronto, Canada, de oudste levende optredende travestiet ter wereld: Michelle DuBarry. Geboren op 23 november 1931 in Bowmanville, Ontario, is voor decennia Russell Alldread's alter ego, Michelle DuBarry, een pilaar geweest voor de Church & Wellesley gemeenschap.
 
Shakepeare met Lorne Green, werkende als schoenverkoper in Tony Bloor Street West, getrouwd in 1958, en gescheiden in 1962, bereidde de weg voor het personage Michelle DuBarry. Bekend in de jaren zestig van shows in Club 511 en van de oprichting van Façade, de eerste drag productie groep die optrad voor een straight publiek in The Global Village Theatre, bracht Michelle's betrokkenheid bij het begin van Club Matinee haar in de jaren zeventig. Het succes van de Phase One Group, reisende door Ontario en de oostkust van Canada baande de weg voor de hit show The Great Imposters, een weelderige theatrale presentatie dat drag performances aan de man bracht bij het mainstream publiek.
 
Michelle heeft gedurende twintig jaar deel uit gemaakt van The Imperial Court of Toronto (TICOT); sinds het debuut in 1987 en werd zij in 1992 gekroond tot de vierde keizerin van The Imperial Court of Toronto. In 1995 decoreerde de toenmalige burgemeester van Toronto, Barbara Hall, Michelle met The City of Toronto Lifetime Achievement Award, daarmee een eerbetoon bewijzend aan Michelle's niet aflatende doorzettingsvermogen en enthousiasme waarmee zij charitatieve doelen ondersteunt: Casey House, PWA, Supporting Our Youth, EGALE, Princess Margaret Hospital en vele andere. Gedurende tientallen jaren is Michelle een rots in de branding geweest voor onze (homo-)gemeenschap in de mainstream maatschappij en zet haar inspirerende werk voort tot de dag van vandaag.
 
Mr. en Mrs. GreyPride-verkiezing
Voor deze tweede editie van GreyPride wil GreyPink graag de homoseksuele of lesbische oudere in Nederland die voor de homo-emancipatie op de barricaden heeft gestaan en/of op een pamflettistische wijze heeft bijgedragen aan de verbetering van de positie van homoseksuelen en lesbiennes, maar ook mantelzorgers en initiatiefnemers van activiteiten voor ouderen eren met de zogenaamde Mr. en Mrs. GreyPride-verkiezing. Ouderen die zich op bovenstaande wijze hebben ingezet worden nu namelijk niet tot mondjesmaat geëerd. GreyPink roept Nederland op met kandidaten te komen. Een vakjury zal uiteindelijk de inzendingen, die wel onderbouwd moeten zijn, beoordelen. Onze aller Dolly Bellefleur zal de Mr. en Mrs. GreyPride-verkiezing presenteren.
 

Kandidaten voor de Mr. en Mrs. GreyPride-verkiezing kunnen aangemeld worden via Semeijn@planet.nl of via Bob Semeijn: 06 51327232.
 
Naast Michelle DuBarry en Dolly Bellefleur zullen nog vele andere artiesten optreden en Dj's PoleySter Eddy en Ronnie Retro zijn zoals bij elk GreyPink evenement weer van de partij.
 
Bet van Beeren
Aan de Zeedijk was jarenlang een roemrucht café gevestigd. Het heette Café 't Mandje en was sinds 1927 in bezit van Bet van Beeren. Zij was de oudste dochter uit een gezin van twaalf kinderen in de Jordaan. Bet was een legendarische uitbaatster. In een leren jas scheurde ze op de motor door de stad, soms met een nieuwe verovering achterop. Al jong wist Bet dat ze op vrouwen viel. 't Mandje was één van de eerste cafés waar homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hun geaardheid niet hoefden te verbergen. Maar zoenen mocht niet van Bet. Alleen op Koninginnedag mochten mannen met mannen dansen en vrouwen met vrouwen. In 't Mandje kwamen allerlei soorten mensen: hoeren, pooiers, zeelui, artiesten en provincialen. In 1967 overleed Bet. Ze lag twee dagen opgebaard op haar biljart. Zus Greet zette de zaak voort tot de heroïne het leven op de Zeedijk ontwrichtte. In het Amsterdams Historisch Museum is een deel van het café-interieur gereconstrueerd, inclusief de afgeknipte stropdassen aan het plafond, collages van foto's en door klanten achtergelaten kattebelletjes en visitekaartjes. Een heruitgave van het boek Bet van Beeren, Koningin van de Zeedijk verschijnt op 15 augustus aanstaande, maar is voor bezoekers van de GreyPride dan al te koop voor slechts • 9,95.
 

*
Donderdag 2 augustus 2007
GreyPride - Embrace Your Seniority!
Paleis van de Weemoed (buiten op de gracht)
Oudezijds Voorburgwal 15, Amsterdam
Open: 18.00 - 00.00 uur / Gratis Entree