Joodse boot mee met Amsterdam Gay Pride

Er vaart dit jaar een joodse boot mee tijdens de Amsterdam Gay Pride. De boot is een initiatief van de moderne joodse gemeente Beit Ha'Chidush. Het is voor het eerst dat de joodse gemeenschap is vertegenwoordigd tijdens de parade op 7 augustus. Het thema van de boot is ‘shalom’, wat vrede betekent. Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay is blij met de deelname van Beit Ha'Chidush.

De opvarenden van de joodse boot dragen tijdens de traditionele grachtenparade een roze keppeltje. De boot wordt onder andere versierd met een grote roze davidster en banieren waar Shalom op staat. Op de boot varen zo’n 60 mensen mee die zijn verbonden aan Beit Ha’Chidush, een moderne joodse gemeente voor iedereen met een joodse achtergrond.

“Met onze deelname willen we een statement maken”, zegt Jelle Zijlstra van Beit Ha’Chidush. “Iedereen –joods, homo of moslim- moet in dit land vrij en zorgeloos over straat kunnen. In een tijd waar wordt gesproken over lokjoden en lokhomo’s willen we een krachtig signaal afgeven. Daarnaast willen we natuurlijk laten zien dat joods zijn en homoseksualiteit prima samen gaan.”

Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay is blij met de deelname van de Joodse boot. “Ik kom joodse jongeren tegen die uit angst niet langer hun keppeltje willen dragen”, zegt ProGay-voorzitter Frank van Dalen. “Dit lijkt erg op homojongeren die niet meer hand in hand durven te lopen. Intolerantie tegen homo's staat op gelijke voet met intolerantie tegen joden. Ons enig antwoord daarop is zichtbaar zijn. Dat er nu na een moslimboot en een christenboot een joodse boot meevaart, is een geweldig statement.”

Voorafgaand aan de parade organiseert Beit Ha’Chidush een ‘Pink Shabbat’. De dienst wordt gehouden in de Uilenburgersynagoge aan de Nieuwe Uilenburgerstraat 91 in Amsterdam en wordt geleid door Rabbijn Clary Rooda. Voor de dienst is er een potluck diner met wijn om te beginnen en ter afsluiting een extra feestelijke Oneg.

De Amsterdam Gay Pride 2010 begint op 1 augustus en duurt tot 8 augustus. De botenparade trekt op zaterdag 7 augustus door de Prinsengracht. Het thema van de vijftiende Amsterdam Gay Pride is ‘Celebrate’. Meer informatie over het evenement is te vinden op de officiële website van de Amsterdam Gay Pride: www.weareproud.nl.

Download het persbericht