Amsterdam Gay Pride wint prijs stadspromotie-evenement

De Amsterdam Gay Pride heeft de derde plaats behaald als beste stadspromotie-evenement in Nederland. De organisatie van het evenement kreeg de prijs woensdag overhandigd tijdens het Nationale Evenementenprijzen-gala in het Gelredome. De Amsterdam Gay Pride deelde de eer met het Glazen huis in Groningen (1) en de 4 en 5 mei viering in Wageningen (2).

Voorzitter van Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay Frank van Dalen is blij met de prijs. “Het is ons doel om Amsterdam nationaal en internationaal op de kaart te zetten als tolerante stad en sociale acceptatie van homoseksualiteit te stimuleren. We willen mensen laten genieten van wat Amsterdam als Gay Capital te bieden heeft. Ook voor homo’s en lesbo’s uit landen waar je niet openlijk jezelf kunt zijn. Deze prijs bewijst dat we op de goede weg zijn en stimuleert ons om door te gaan met de vernieuwingen die in 2007 zijn ingezet.”

De Amsterdam Gay Pride wordt georganiseerd door stichting ProGay. Communicatiebureau BBC Communicatie verzorgt de promotie van het evenement en evenementenbureau O=4 is verantwoordelijk voor de logistiek tijdens de botenparade. De Amsterdam Gay Pride won in 2008 de Amsterdam Welcome Award voor meest gastvrije evenement van de stad. MTV’s Logo nomineerde het event in 2009 voor beste gay evenement ter wereld en in de VS werd de pride een jaar eerder uitgeroepen tot beste gay pride van Europa.

De populariteit en economische waarde van de Amsterdam Gay Pride is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Naast homo-organisaties en bedrijven, hebben ook politici, militairen, gemeenten en de politie het evenement omarmd. Dit jaar meldden zich een recordaantal van 175 organisaties voor een van de tachtig plekken in de optocht. Het aantal toeschouwers langs de gracht steeg afgelopen jaar tot 550.000. Journalisten kwamen onder andere uit Amerika, Taiwan en Australië om verslag te doen van het evenement. De economische waarde wordt geschat op ongeveer 30 tot 35 miljoen euro.

De jury roemde in haar rapport de samenwerking tussen gemeente en stichting ProGay om het evenement te laten slagen en in te zetten als instrument om Amsterdam nationaal en internationaal te promoten. Voor de internationale reikwijdte was de jury in positieve zin opgevallen. ProGay-voorzitter Frank van Dalen nam de prijs in ontvangst.