Uitnodiging lancering African Pride

Geen continent op aarde waar homo’s en lesbiennes het zo moeilijk hebben als in Afrika. In talloze landen is homoseksualiteit nog strafbaar, soms ook met de dood. En de situatie verslechterd alleen maar. Zelfs in een land als Zuid-Afrika waar homo’s kunnen trouwen lopen homoseksuelen dagelijks gevaar.

ProGay-voorzitter Frank van Dalen was een half jaar geleden op een diversiteitsbijeenkomst in Amsterdam. ‘Daar vroeg een man uit Oeganda in perfect Nederlands waarom de Nederlandse regering zoveel propaganda maakte voor homoseksualiteit. Of ze niet bang was dat als iedereen zou zijn overtuigd homo te worden het menselijk ras dan niet zou uitsterven. En dat homoseksualiteit iets westers is. In Afrika komt homoseksualiteit niet voor. Hij kende dan ook geen homo’s daar’, zo vertelt van Dalen over wat hij daar hoorde.

Met veel landen in Afrika heeft Nederland een ontwikkelingsrelatie. Maar als mensen uit Afrika zelf nog dit soort beelden erop na houden, dan heeft Nederland een dure plicht in haar ontwikkelingsbeleid ook de aandacht mee te nemen voor de homo’s en lesbiennes in betrokken landen. Door een uitgebreid programma onder de titel ‘African Pride’ tijdens de Amsterdam Gay Pride op te zetten zal vanuit solidariteit, maar ook om homoseksualiteit in Afrika zichtbaar te maken, hier een bijdrage aan worden geleverd.

 

Lancering African Pride

Datum:  Zondag 30 mei 2010

Locatie:  Canvas, oude Volkskrantgebouw, Wibautstraat 150

Tijdstip:  15.00 – 17.00 uur

 

Programma:

15:00- 15:30 binnenloop

15:30-15:40 Officiële opening African Pride door Frank van Dalen: korte uitleg inhoud en doelstelling African Pride

15:40-15:50 Brendan Monaghan van Amnesty: introductie over gay rechten in Zimbabwe en Uganda. 

15:50-16:00 Vertonen 'Op de vlucht voor Mugabe' 

16:00-16:10 Brandon van Amnesty doet kort interview met Marnix de Bruyne en de jongen die in de film speelt

16:10-16:40 borrel pauze, mogelijkheid tot spreken met Gabrielle Le Roux over haar exhibitie African Transgender Faces 

16:40-16:50 afsluitende film vertoning over voormalig voetbalspeelster en gay-activiste Ska Ngwenya uit Zimbabwe

16:50 Afsluiting door Frank van Dalen en naborrel

Het Canvas gebouw heeft een uitstekend dakterras waar mensen onder het genot van het uitzicht kunnen borrelen en zich kunnen onttrekken van film vertoning om met elkaar van gedachten te wisselen.