Deelnemers Amsterdam Canal Parade bekend

Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay heeft zondag bekendgemaakt wie er deelnemen aan de botenparade. Een recordaantal van 170 organisaties en bedrijven meldden zich aan, zeventig meer dan vorig jaar. Omdat aan de parade maximaal 80 boten kunnen deelnemen, is dit jaar voor het eerst geloot. Drag Queen Miss Windy Mills trok de lootjes die werden aangereikt door Hugo Braakhuis.

Vanwege de limiet van 80 boten, is er in de categorieën die waren overschreven geloot. Er zijn negen categorieën, waaronder particulier, homohoreca, non-profit en commercieel gay. Miss Windy Mills trok in café The Queen’s Head uit een bak met aanmeldingen de gelukkigen. Het cafe was afgeladen en de spanning was onder de kanshebbers te voelen, desondanks was de sfeer gezellig. Naast het trekken van lootjes, besteedde Windy Mills aandacht aan de beweegredenen van de kanshebbers om mee te varen. 

De Amsterdam Pride is dit jaar duidelijk ‘community based’. Zo maakten aanvragers met een homo-achtergrond twee keer meer kans om te worden ingeloot dan aanvragers zonder banden met de community. Ook heeft de organisatie wild cards toegekend om te voorkomen dat bepaalde organisaties zouden worden uitgeloot. Organisaties als COC Nederland, de homochristenorganisatie LKP en OUTTV zijn gezichtsbepalend voor de homocommunity.


De populariteit van de Amsterdam Gay Pride is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Naast organisaties en bedrijven, hebben ook politici, militairen, gemeenten en de politie het evenement omarmd. Ook het aantal bezoekers neemt elk jaar toe. Afgelopen jaar stonden er ruim 550.000 toeschouwers langs de gracht.
 

De organisatie heeft zich ten doel gesteld het karakter van de Pride te bewaken. De pride is feest en emancipatiestrijd, waarbij de community zich presenteert. Dat moet het volgens ProGay ook zo blijven. Om die reden is het inschrijfgeld voor non-profit gay al jaren hetzelfde: 100 euro. De organisatiekosten per boot zijn alleen al vanwege beveiliging, Buma/Stemra en schoonmaakkosten vele malen hoger. Deelnemende commerciële partijen maken de pride samen met de steun van de gemeente Amsterdam mogelijk.

 De Amsterdam Gay Pride begint op 1 augustus en duurt tot 8 augustus. De botenparade vaart op zaterdag 7 augustus door de Prinsengracht. Het thema van de vijftiende Amsterdam Gay Pride is celebrate. De volledige deelnemerslijst is vanaf maandag 29 maart te vinden op de officiële website van de Amsterdam Gay Pride: www.weareproud.nl.