Gay cruise naar Amsterdam voor Amsterdam Gay Pride

 Een gay cruise komt speciaal voor de Amsterdam Gay Pride naar Amsterdam. Het is voor het eerst dat de stad een all-gay cruise ontvangt. Het schip dat 2600 gasten aan boord heeft, legt aan op 7 augustus. Het bezoek betekent een belangrijke stimulans voor de Amsterdamse economie.

De gasten worden door ProGay samen met de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) en GAYtic (gay VVV) feestelijk ontvangen. Het bezoek van het schip is een belangrijke stimulans voor de locale economie. Een gemiddeld cruiseschip draagt tot zo’n half miljoen euro bij aan de Amsterdamse economie. Uit cijfers van ATCB blijkt dat homotoeristen per dag 30 procent meer uitgeven dan heterotoeristen. Ruim de helft van de homo’s komt na een eerste bezoek terug.

Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay is blij met het bezoek. “Het is goed om te zien dat het evenement aan internationale uitstraling heeft gewonnen”, zegt voorzitter Frank van Dalen. “Dit is goed voor homohoreca, maar ook voor restaurants, musea, rondvaartboten en ga zo maar door. De investeringen die de gemeente en homogemeenschap afgelopen jaren hebben gedaan, beginnen hun vruchten af te werpen. Amsterdam Gay Capital krijgt weer meer glans.”

Het cruiseschip wordt ontvangen door de Passenger Terminal Amsterdam (PTA). Het 28 meter lange schip vertrekt op 29 juli vanuit Kopenhagen. Via Sint Petersburg en Stockholm vaart het naar Nederland. Het schip blijft in Amsterdam tot zondag 8 augustus. ProGay verwacht dat komende jaren vaker gay cruises naar Amsterdam komen. De organisatie zet daar met de groei van het evenement waar emancipatie en feest hand in hand gaan, op in.

De Amsterdam Gay Pride begint op 1 augustus en duurt tot 8 augustus. De botenparade trekt op zaterdag 7 augustus door de Prinsengracht. Het thema van de vijftiende Amsterdam Gay Pride is celebrate. Vorig jaar stonden er ruim 550.000 toeschouwers langs de kant. Meer informatie over de Amsterdam Gay Pride is te vinden op de officiële website www.weareproud.nl.