Ton voor Amsterdam Gay Pride

De gemeente Amsterdam heeft een bedrag van 100.000 euro beschikbaar gesteld voor de Amsterdam Gay Pride 2010. Het bedrag is bedoeld om de organisatie van het jaarlijkse evenement verder de professionaliseren. Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay is blij met de impuls. “Gay Capital Amsterdam komt een stapje dichterbij.”

In 2009 diende toenmalig gemeenteraadslid Petra Hoogerwerf een motie in. De D66’er vroeg het college van burgemeesters en wethouders met een uitgewerkt voorstel te komen voor een professionele toekomst van de Amsterdam Gay Pride.

ProGay, de organisator van het jaarlijkse evenement, is blij met de steun. “De Amsterdam Gay Pride is uitgegroeid tot het op één na grootste evenement van Amsterdam”, zegt bestuurslid Irene Hemelaar. “Dan is het goed om stil te staan bij de continuïteit. We zijn blij dat het college het D66-initiatief ondersteunt om werk te maken van Amsterdam Gay Capital.”

Met het budget kan ProGay een kantoor huren, zodat de organisatie ook per telefoon bereikbaar is. Een senior medewerker gaat de structuur en professionaliteit van de organisatie uitbouwen. Om deze medewerker te werven heeft ProGay een vacature open gesteld.

Afgelopen jaar trok de hele Amsterdam Gay Pride ruim 750.000 bezoekers. Tijdens de jaarlijkse botenparade stonden ruim een half miljoen toeschouwers langs de kant. Het evenement is in binnen- en buitenland een visitekaartje voor de stad geworden. Van de totale investering van 1,2 miljoen euro die de Amsterdam Gay Pride jaarlijks kost, wordt ruim een miljoen euro door de gay community zelf opgebracht. ‘Met de bijdrage van een ton vanuit de gemeente wordt duidelijk gemaakt dat de Amsterdam Gay Pride van en voor alle Amsterdammer is’, aldus Hemelaar.

Het thema van de Amsterdam Gay Pride 2010 is Celebrate. Het evenement wordt dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd en duurt van 1 tot 8 augustus. De botenparade trekt op 7 augustus door de Prinsengracht.