PvdA moet ruim helft roze stemmen inleveren

 

PERSBERICHT

Amsterdam, 19 februari 2010

 

 

Homo’s ontevreden over inzet gemeente en politiek

 

Ruim veertig procent van de homo’s en lesbiennes vindt dat de gemeente te weinig doet om sociale acceptatie te bevorderen. Van de politieke partijen is D66 het populairst, terwijl de PvdA ten opzichte van 2006 is gekelderd. Dat blijkt uit het onderzoek van ProGay waaraan ruim 900 homo’s en lesbiennes meededen. Zaterdag gaan politici met elkaar in debat tijdens het ProGay verkiezingsdebat.

 

Van de ondervraagden geeft 42 procent aan dat de gemeente te weinig doet om sociale acceptatie van homoseksualiteit te bewerkstelligen. Ook als het gaat om politieke partijen, zijn homo’s en lesbo’s kritisch. Het best scoort D66: 37 procent vindt dat D66 zich heel erg inzet voor LGBT’s. GroenLinks (23 procent) en VVD (18 procent) komen respectievelijk op de tweede en derde plek. De Partij van de Arbeid blijft ver achter, zeven procent van de ondervraagden is positief over de PvdA.

 

Wat:            ProGay-verkiezingsdebat

Datum:       zaterdag 20 februari 2010

Locatie:      De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam (Leidseplein)

Tijd:           19.45 – 22.00 uur

 

Politici van de zes grootste partijen in Amsterdam treffen elkaar zaterdag 20 februari tijdens het ProGay-verkiezingsdebat. De deelnemers aan het debat zijn: Carolien Gehrels (PvdA), Robert Flos (VVD), Laurens Vollenbronck (CDA), Fjodor Molenaar (GroenLinks), Jan Paternotte (D66) en Peter Kwint (SP). Na de debatten kunnen aanwezigen speeddaten met deze en zo’n 20 Amsterdamse stadsdeelpolitici.

 

De PvdA krijgt het zwaar tijdens het debat. De partij kan nu rekenen op zes procent van de roze stemmen, in 2006 was dat nog 15 procent. Grote winnaar is D66, dat 32 procent van de LGBT’s achter zich heeft (18 procent in 2006). GroenLinks en VVD kunnen rekenen op respectievelijk 18 en 16 procent van de stemmen.

 

De politici debatteren zaterdag over Gay Capital Amsterdam. Van de 914 LGBT’s die aan het onderzoek van ProGay meewerkten, blijkt dat 73 procent vindt dat Amsterdam Gay Capital goed is voor de economie. Ze vinden dat de gemeente een actieve rol zou moeten spelen als het gaat om het naar Amsterdam halen van de Gay Games of OUT Games (75 procent) , een homomuseum (51 procent) en de Gay Chamber of Commerce (64 procent).