PvdA heeft meest homovriendelijke verkiezingsprogramma van Amsterdam

 De Partij van de Arbeid heeft van de Amsterdam partijen het meest homovriendelijke verkiezingsprogramma. Vooral door zwaar in te zetten op sociale acceptatie krijgt de PvdA een 7,8. De VVD staat met een 7,7 op de tweede plaats, derde is D66 met een 7,2. ProGay onderzocht de verkiezingsbeloften van de zes grootste partijen. Op 20 februari staan de partijen in De Balie tegen over elkaar tijdens het ProGay-verkiezingsdebat.

Stichting ProGay onderwierp de huidige zes grootste partijen die op 3 maart in Amsterdam aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen aan twintig stellingen. Hoe LGBT-vriendelijker de standpunten, hoe meer punten de partijen kregen toegekend. Met een 7,8 scoorde de PvdA het hoogst, het laagst scoorde het CDA: een 6,2.

De PvdA wil dat de gemeente zich flink gaat inzetten om homoseksualiteit beter geaccepteerd te krijgen. Zo is de partij voor Gay Straight Allianties, lokale Pink Codes en aandacht voor homoseksualiteit bij sportverenigingen. Daartegenover staan echter wel dat de PvdA net als het CDA niet wil dat voorlichtingslessen op scholen worden verplicht. Dit is een langgekoesterde wens van de LGBT-beweging.

De VVD scoort goed als het gaat om veiligheid: 9. De partij wil net als het CDA dat daders van homofoob geweld een buurt- of straatverbod krijgen opgelegd als dit de slachtoffers beschermt. D66 twijfelt over cameratoezicht, GroenLinks en SP wijzen dit af.

ProGay is blij dat homoseksualiteit op de politieke agenda staat, maar is ook kritisch over de beloftes. “Dat de PvdA nu hoog scoort, wil niet zeggen dat Amsterdam Gay Capital de komende jaren van de grond komt”, zegt Irene Hemelaar, bestuurslid van ProGay. “Er komen flinke bezuinigingen aan. Bovendien lijken de partijen vaak lippendiensten te bewijzen. Het door de gemeenteraad goedgekeurde VVD-plan om meer camera’s op te hangen in uitgaansgebieden, is nog steeds niet gerealiseerd.”

Grote verschillen in opvatting zijn er ook als het gaat om Amsterdam Gay Capital. Op D66 en PvdA na vinden alle partijen dat de homogemeenschap zelf verantwoordelijk is om Amsterdam Gay Capital te laten zijn. D66 en PvdA vinden dat de gemeente daar ook een rol in speelt.

“De op initiatief van D66 aangenomen motie om de Gay Games naar Amsterdam te halen is een mooi signaal, maar ook niet meer dan dat”, zegt Hemelaar. “Rotterdam krijgt de Eurogames in 2013 en maakte prompt 1,2 miljoen euro vrij om deze spelen succesvol te laten organiseren. In Amsterdam zijn er geen signalen dat er ook financiële steun komt om de spelen mogelijk te maken. Gay Capital lijkt dan ook vooral een modeterm te zijn, zonder dat er echt op wordt doorgepakt.”

Op 20 februari gaan afgevaardigden van de zes politieke partijen met elkaar in debat. Aanwezig tijdens het Progay-verkiezingsdebat zijn: Carolien Gehrels (PvdA), Robert Flos (VVD), Laurens Vollenbronck (CDA), Fjodor Molenaar (GroenLinks), Jan Paternotte (D66) en Peter Kwint (SP). Het debat in De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10 (nabij Leidseplein) begint om 19.30 uur.