Exprezo wordt holebi-jongerenorganisatie

Expreszo wordt een holebi-jongerenorganisatie met meerdere lokale afdelingen door heel Nederland. Het tijdschrift dat volgend jaar zijn twintigste verjaardag viert, laat in een persbericht weten dat het zich vanaf nu ook gaat bezighouden met ontmoetingen, voorlichting en zichtbaarheidacties. Het COC-jongerenlabel krijgt een nieuw bestuur dat geheel zal bestaan uit jongeren.

Expreszo wordt een organisatie voor en door jongeren. Ook het bestuur, waarvoor de vacatures op expreszo.nl staan, zal worden gevormd door jongeren. Tot nu toe was het zo dat mensen die buiten de doelgroep vallen voor jongeren het beleid bepalen. "Dat is raar", vindt COC-voorzitter Frank van Dalen. "We willen juist dat de jongeren het zelf voor het zeggen hebben."

Volgens algemeen manager Dave Overeem is het belangrijk dat er een netwerk voor homojongeren gaat ontstaan. "We merken dat coming-out voor veel jongeren nog een drempel is, zeker voor jongeren met een gelovige achtergrond. Uit recent onderzoek van Expreszo weten we dat homo's en lesbo's steeds jonger uit de kast komen en dat ze meer behoefte hebben aan contact met leeftijdsgenoten. Contact via internet is niet altijd voldoende. Expreszo kan een belangrijke rol vervullen in het ondernemen van activiteiten voor HLBT-jongeren. We zullen daarvoor gaan samenwerken met andere holebi-organisaties, want het is zonde twee keer hetzelfde te doen."

Eerder maakte COC Nederland al bekend dat de 16-min boot, in de volksmond de Danny-boot, ook zal meevaren. Door de ontwikkelingen rond Expreszo zal Expreszo zich bij dit initiatief aansluiten en via de danny-boot tijdens de grachtenparade zichtbaar zijn.