Daverend einde Amsterdam Gay Pride 2009

 In de ochtend vond op de slotdag van de Amsterdam Gay Pride de openlucht kerkdienst plaats op de Westermarkt. Deze kerkdienst die druk bezocht was, laat zien dat ook religie net als tijdens de botenparade een plek hebt binnen Amsterdam Gay Pride.

In de ochtend vertrokken tientallen vrouwen voor de motortocht en de wandelroutes. In de middag kwam de dames in een afgeladen volle Openbare Bibliotheek samen om Lesbian Pride,dat dit jaar voor het eerst plaats vond, met elkaar af te sluiten.

Ondertussen vond op het Stoperaplein onder leiding van diva Mayday het slotfeest plaats. Talloze optredens van ondermeer K-Otic, Antje Monterio, Jamai en Gordon zette het plein op stelten. Toch was er ook een moment van bezinning. Rond de klok van zes namen de aanwezigen een minuut stilte in acht voor de slachtoffers van de schietpartij in een homobar in het Israelische Tel Aviv. Tijdens de schietpartij vielen twee doden en dertien gewonden waarvan een aantal ernstig. ProGay-voorzitter Frank van Dalen vroeg de menigte in gedachte stil te staan bij de duizenden in Tel Aviv die op dat zelfde moment op de been waren. Niet om te vieren, maar om te rouwen. De voorzitter liet samen met Wouter Neering, voorzitter COC Nederland, een tros roze ballonnen op met een regenboogvlag, het internationale symbool van de homobeweging.

s' Middags was er ook nog een informatiemarkt die druk werd bezocht.

Over de hele week heen bezochten bijna een miljoen mensen de Amsterdam Gay Pride. Daarmee was deze gaypride de grootste pride die ooit in Amsterdam is gehouden en heeft de pride zich gevestigd als één van de grootste, zo niet grootste, evenement van de stad.

COC-voorzitter Wouter Neerings en ProGay-voorzitter Frank van Dalen met een aantal bestuursleden tijdens het herdenkingsmoment.

They Want you - tribute

Jamai

Gordon

Diva Mayday

Afgeladen Stoperaplein

Roze trouwauto op de informatiemarkt

Informatiemarkt gezellig