Recordaantal bezoekers Amsterdam Gay Pride

Met meer dan 560.000 bezoekers was de botenparade van Amsterdam Gay Pride ongekend druk. Met deze aantallen bezoekers ontwikkelt Amsterdam Gay Pride zich tot het grootste evenement van Amsterdam. Maar niet alleen de botenparade was ongekend druk. Ook de verschillende straat- en pleinfeesten werden uitzonderlijk goed bezocht. Het was in de hele binnenstad van Amsterdam bijzonder druk tot de allerlaatste uurtjes. Ook de indoor-feesten waren allemaal vol en uitverkocht.

 

lees hier het artikel uit Trouw:

 

Schaars geklede homo's, maar ook keurige politici. Ze zetten zaterdag Amsterdam op stelten tijdens de Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride. Circa 560.000 personen stonden te kijken naar de tachtig boten die door de Prinsengracht en over de Amstel voeren. Dat waren er flink meer dan de bijna 500.000 van vorig jaar.

 

 

„Het is ongekend”, zei een tevreden Frank van Dalen, voorzitter van organisator ProGay. Volgens hem waren er zoveel mensen komen kijken doordat de samenleving steeds meer bij het evenement betrokken raakt. „De Gay Pride wordt steeds meer door de maatschappij gedragen.”

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen trouwde tijdens de parade vijf Nederlands-Amerikaanse homokoppels. Daarmee wilde hij een signaal geven aan de Verenigde Staten, waar trouwen met iemand van hetzelfde geslacht in de meeste staten verboden is.

foto: Albert den Iseger

Onder de bruidegommen waren de Nederlander Pilo Pilkes (47), gekleed in een zeventiende-eeuws pak) en zijn Amerikaanse vriend Scot Brown (44), in indianenpak). De boodschap aan de VS is simpel, aldus Pilkes: „Niet zeiken. Iedereen die met elkaar wil trouwen, moet dat kunnen doen.”

De parade kende dit jaar een groot aantal primeurs. Zo was er een boot met ruim dertig bekende sporters, onder wie ex-hockeyster Minke Booij en oud-voetballer Pierre van Hooijdonk. Het CDA was voor het eerst van de partij: Tweede Kamerlid Corien Jonker voer mee. Verder was de VVD er voor de eerste keer bij. GroenLinks en D66 deden, net als in voorgaande jaren, eveneens mee.

Minister Ronald Plasterk (OCW) had ook een boot geregeld. Het thema daarvan was ’onderwijs’. Het OCW-vaartuig werd geënterd door leden van de jongerenafdeling van homobelangenorganisatie COC. Zij boden Plasterk een petitie aan die oproept tot het schrappen van een wet die scholen toestemming zou geven homoseksuele docenten en leerlingen weg te sturen. COC-voorzitter Wouter Neerings sprak van „een discriminerende wet”. Volgens de minister is echter nog nooit iemand op basis van deze wetgeving ontslagen en is aanpassing dus niet nodig.

Hoewel de botenparade ’s middags begon bij het Westerdok, was voorzitter Ahmed Marcouch van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart al ’s ochtends in zijn eigen ’deelgemeente’ aan boord gestapt. Daarmee wilde hij homoseksualiteit bespreekbaar maken in Slotervaart.

Volgens Marcouch is het belangrijk om ook in buitenwijken aan de Gay Pride mee te doen en zo voor de gelijkheid van homo's te strijden. „Juist als het gaat om de vrijheid om jezelf veilig te voelen zoals je bent, moet dat ook in de woonwijken gebeuren. Dus niet in de grachtengordel, maar ook waar gewoond en geleefd wordt.”

Overigens bleek zaterdag ook maar weer eens dat niet iedereen homoseksualiteit normaal vindt. Onbekenden hadden op een brug bij het begin van de parade de tekst ’homos gaan naar de hell’ gekalkt. Het mocht de pret niet drukken. ProGay-voorzitter Van Dalen: „Die ene boodschap is 560.000 keer overschaduwd door die andere boodschap: die van tolerantie.”