Verbreding van Gay Pride zet zich door op de Kunst en Cultuurdag

Het was even slikken toen de donkere wolken samenpakten boven Amsterdam. De regen was gelukkig tijdelijk, waardoor de zorgvuldig voorbereidde Literaire en Kunst route, de openluchtbioscoop en het openingsfeest met veel enthousiasme door konden gaan.

Boekhandel Vrolijk en de Go Gallery waren tot de nok toe gevuld met kunstliefhebbers die de nieuwe verdieping van de Amsterdam Gay Pride kracht gaven. Zichtbaarheid van homoseksualiteit, daar draaide de dag om. Want daar waar homoseksualiteit wordt gepresenteerd, denkt men na over hoe homo's en lesbo's onderdelen van de dagelijkse realiteit beleven, en de meerwaarde die zij hierin leveren. In de kunstwereld wordt tot nu toe te weinig bewust aandacht gegeven aan de ontzaglijke bijdrage die bekende homo's en lesbo's als Michelangelo, Leonardo da Vinci, Virginia Woolff en vele anderen hebben gebracht. De literaire route voerde langs 5 boekhandels en 18 lokaties, de kunstroute bestond uit 16 kunstgaleries.

Op het openingsfeest, gehost door GayRomeo spraken Boris Dittrich, Frank van Dalen, Tania Barkhuis, Pieter Boonen over het belang van de acceptatie van homoseksualiteit. De nieuw opgerichtte Gay Romeo foundation werd gepresenteerd, met als eerste project de ondersteuning van Turkse homo-organisatie Lambda Istanbul, die onlangs nog bijna verboden werd. ProGay-voorzitter Frank van Dalen ging in op de onzekerheid die jongeren nog steeds hebben als ze uit de kast komen. Onzekerheid omdat ze er niet altijd vanuit kunnen gaan dat iedereen vol acceptatie is.

In een afgeladen Singelkerk trad mannenkoor Manoeuvre met een grote diversiteit aan liederen op. ProGay-voorzitter Frank van Dalen onderbrak de voorstelling om het koor bijzondere woorden van dank te spreken. Hij roemde de jarenlange inzet en bijdrage aan de Amsterdam Gay Pride. Het koor viel om die reden een groot, aanhoudend en terecht applaus ten deel.

De openlucht bioscoop draaide dit jaar weer na weggeweest te zijn, zo'n honderd toeschouwers keken naar de ontroerende road trip van overtuigende travestiet Cilian Murphy die naar haar moeder op zoek was. Om de billen droog te houden werden vuilniszakken uitgedeeld.

Ondertussen verzamelde zich bij het Paleis van de Weemoed een groot groep seniore homo's en lesbo's voor GreyPride. Ontroerende klanken van onder meer Wouter Penris klonken over de grachten. De schone klanken maakte bij meerdere deelnemers het gevoel van het Prinsengrachtconcert los. Maar dan roze.