Roze Kwakoe opent Amsterdam Gay Pride

Op de 2e Roze Zondag op 26 juli a.s. tijdens het Kwakoe Festival in Amsterdam zijn enkele openlijke Surinaamse en Antilliaanse homoseksuelen, lesbiennes en transgenders aanwezig. Deze publieke bespreking van homoseksuele gevoelens en de gevolgen voor het dagelijks leven is uniek in de zwarte homo-emancipatie.

 

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet zal het roze event openen. 

 

De Roze Zondag wordt voor de tweede keer gehouden en is een opwarmertje voor de Gay Pride. Vorig jaar was het een groot succes. Het COC Amsterdam steunt hiermee de bespreekbaarheid en zichtbaarheid van homoseksualiteit in de zuidoost gemeenschap.

 

“Het is erg belangrijk dat zwarte homoseksuelen vrouwen en mannen zich veilig voelen en zichtbaar durven zijn. Deze coming out

is een bijzondere, maar ook persoonlijke gebeurtenis en getuigt van lef”, aldus COC Amsterdam voorzitter Dennis Boutkan.

Volgens COC Amsterdam moet homoseksualiteit ook binnen de zuidoost gemeenschap uit de taboe- en machosfeer worden gehaald.  

Elvira Sweet zal namens Zuidoost samen met Dennis Boutkan van COC Amsterdam de Roze Zondag feestelijk openen.

 

Talkshowhost Guilly Koster (ovb) zal door interviews zwarte lesbo’s, gays en transgenders uitnodigen hun verhaal te vertellen. Zijn streven is mensen aan het woord te laten die je anders niet hoort, mensen op plekken uit te nodigen waar je ze anders niet ziet. Deze

publieke bespreking van homoseksuele gevoelens en de gevolgen voor het dagelijks leven is uniek in de emancipatie van de erschillende gemeenschappen.

 

Roze Zondag op Kwakoe Festival wordt net als de succesvolle bijeenkomst vorig jaar een vrolijk Meet & Greet Event, waarbij Amsterdam Zuidoost op eigen manier een startschot geeft op de Amsterdam Pride week in de stad. COC Amsterdam brengt een programma met muziek opgezet in samenwerking met de Zuidoost gay/lesbische gemeenschap. 

 

Voorlopig programma Roze Zondag op Kwakoe:

13.00 Optreden 4 jonge rappers Baggy Family Entertainment

13.15 Opening Roze Zondag door Elvira Sweet stadsdeelvoorzitter en Dennis Boutkan COC Amsterdam voorzitter

13.35 Interviews door Guilly Koster met Miss femme 2009 Giullitta Anthony Surinaamse lesbo, Louise Audi (Veilige Haven) draagt tekst voor, Estrella (Ant.Transvrouw) (ovb) gevolgd door Dialoog met de zaal.

14.35 Pauze met DJ

14.50 Optreden Zulile, Surinaamse lesbische dichteres in kader van Black Talk, onder begeleiding van cello door Antonia Libert.

15.25 Presentatie plannen SIO door Stanley Lo-A-Njoe voor debat in september over homo en religie en coming out.

15.45 Optreden Suite – la Eket

16.30 DJ tot 1700

 

Als voorbereiding op Roze Kwakoe opent Elvira Sweet op 16 juli de expositie over het homomonument: “Monument van trots” in het stadsdeelkantoor van Amsterdam Zuidoost. Deze tentoonstelling geeft een divers beeld van de homoseksuele bewoners van Amsterdam. Indrukwekkend is de bijdrage van Zanele Muholi, fotograaf en visueel activiste voor FEW Forum for the Empowerment of Women in Zuid Afrika, een organisatie voor zwarte lesbische

vrouwen. Inssaf Uariachi, Nederlands-Marokkaanse lesbo, pleit voor meer zichtbaarheid en een goede voorlichting.

 

Roze Zondag op Kwakoe is een samenwerking van COC Amsterdam met St.Alma, FNV Roze, stadsdeel Zuidoost en Suri Positivo's.